All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content by HPLC

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL58" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL58 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC

  • Original language description

    Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.

  • Czech name

    Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC

  • Czech description

    Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    139

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    "iv"-"vii"

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database