Determination of lactose in dairy materials with modified milk dry matter content by HPLC
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL58" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL58 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC
Original language description
Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.
Czech name
Stanovení laktosy v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny metodou HPLC
Czech description
Laktóza byla v mléčných materiálech s upraveným obsahem mléčné sušiny stanovena technikou vysokoúčinné kapalinové chromatografie na koloně Phenomenex Luna NH2 s refraktometrickou detekcí. Kvantifikace laktózy byla provedena metodou přídavku vnitřního standardu monohydrátu D(+)-melezitózy. Podrobněji byl sledován vliv navýšení obsahu mléčných bílkovin v mléčném vzorku přídavkem tekutých mléčných retentátů, sušeného nízkotučného a plnotučného mléka na obsah laktózy ve vzorku. V případě tekutých retentátůnebyl zaznamenán významný rozdíl v obsahu laktózy. Přídavkem sušeného mléka se obsah laktózy zvýšil z původních 4,65 g/100 g na 4,93 až 5,66 g/100 g. Výsledky stanovení laktózy technikou HPLC odpovídaly předpokládanému obsahu laktózy vypočtenému z hmotnostní bilance jednotlivých přídavků. Získané výsledky potvrdily, že metoda je vhodná pro stanovení laktózy v mléčných matricích s upraveným obsahem mléčné sušiny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
139
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
"iv"-"vii"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—