Effect of bacterial isolate suppressing growth of biogenic amines producers in pilot plant cheese production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AHAV33" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:HAV33 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
Original language description
Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální účinek izolátu ze syrového mléka ML4DP na růst producentů biogenních aminů. Ověření bylo provedeno na přístroji RABIT v obnoveném mléce s kvasničným autolyzátem a po zjištění, že v přítomnosti izolátu ML4DP identifikovaného jako Lactobacillus paracasei/casei došlo k potlačení růstu biogenní aminy tvořících laktobacilů až o šest řádů, byl stejný izolát aplikován v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu, kde nebyl tento trend potvrzen v plné míře. V přítomnosti kmene ML4DP došlo po 90 denním zrání sýra ke snížení počtu KTJ/g dekarboxylázopozitivních laktobacilů pouze o jeden řád, přesto ale bylo zaznamenáno snížení celkového obsahu biogenních aminů v sýrech, u tyraminu až o polovinu.
Czech name
Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
Czech description
Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální účinek izolátu ze syrového mléka ML4DP na růst producentů biogenních aminů. Ověření bylo provedeno na přístroji RABIT v obnoveném mléce s kvasničným autolyzátem a po zjištění, že v přítomnosti izolátu ML4DP identifikovaného jako Lactobacillus paracasei/casei došlo k potlačení růstu biogenní aminy tvořících laktobacilů až o šest řádů, byl stejný izolát aplikován v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu, kde nebyl tento trend potvrzen v plné míře. V přítomnosti kmene ML4DP došlo po 90 denním zrání sýra ke snížení počtu KTJ/g dekarboxylázopozitivních laktobacilů pouze o jeden řád, přesto ale bylo zaznamenáno snížení celkového obsahu biogenních aminů v sýrech, u tyraminu až o polovinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
137
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
"I"-"V"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—