Gram-negative psychrotrophic technologically undesirable bacteria and methods for their determination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23NE43" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#NE43 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení
Original language description
Psychrotrofní mikroorganismy jsou mikroorganismy schopné růst za chladírenských teplot, a tak způsobovat kažení. Při 4 - 6 °C dochází k významnému růstu zejména u pseudomonád a acinetobakterů, při teplotách okolo 10 °C se již spektrum rostoucích mikroorganismů významně rozšiřuje, mj. i o bakterie čeledi Enterobacteriaceae. Pro pseudomonády existuje několik podobných metod využívajících antibiotika jako selekční činidla, např. GSP agar nebo Pseudomonas agar s penicillinem a pimaricinem, popř. s CFC supplementem. Následuje konfirmace na oxidasu a fermentaci glukosy. Acinetobaktery mohou být stanoveny na Sellersově diferenciačním agaru s dextrosou nebo na Leeds Acinetobacter agaru bez nebo s MDR supplementem. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae lze provést na VČŽG agaru, popř. podskupina koliformních na VČŽL agaru nebo Chromocult koliform agaru.
Czech name
Gram-negativní psychrotorfní technologicky nežádoucí bakterie a metody jejich stanovení
Czech description
Psychrotrofní mikroorganismy jsou mikroorganismy schopné růst za chladírenských teplot, a tak způsobovat kažení. Při 4 - 6 °C dochází k významnému růstu zejména u pseudomonád a acinetobakterů, při teplotách okolo 10 °C se již spektrum rostoucích mikroorganismů významně rozšiřuje, mj. i o bakterie čeledi Enterobacteriaceae. Pro pseudomonády existuje několik podobných metod využívajících antibiotika jako selekční činidla, např. GSP agar nebo Pseudomonas agar s penicillinem a pimaricinem, popř. s CFC supplementem. Následuje konfirmace na oxidasu a fermentaci glukosy. Acinetobaktery mohou být stanoveny na Sellersově diferenciačním agaru s dextrosou nebo na Leeds Acinetobacter agaru bez nebo s MDR supplementem. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae lze provést na VČŽG agaru, popř. podskupina koliformních na VČŽL agaru nebo Chromocult koliform agaru.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Protection systems of quality and safety of dairy products by means of suitable methods applicable in practice</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů