Cultivation method for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Original language description
Acinetobaktery patří mezi technologicky i zdravotně rizikové a frekventované kontaminanty syrového mléka, které jsou svými vlastnostmi podobné pseudomonádám. Proto byly porovnány vybrané kultivační metody pro jejich stanovení - Sellersův diferenciační agar, Leeds Acinetobacter agar bez supplementu a s MDR supplementem pro acinetobaktery a GSP agar s penicillinem a pimaricinem pro pseudomonády. Analyzováno bylo 26 vzorků syrového mléka a charakterizováno a identifikováno 71 z nich izolovaných kmenů. Žádná z testovaných metod neumožnila spolehlivě od sebe odlišit pseudomonády a acinetobaktery, a tak bylo zavedeno nové mikrobiologické kritérium - Gram-negativní aerobní bakterie. Tyto bakterie mohou být od Gram-negativních fakultativně anaerobních bakterií, Gram-pozitivních bakterií a kvasinek rostoucích za podmínek testovaných metod odlišeny konfirmací na fermentaci glukózy a tvorbu oxidázy, anebo na základě změny acidobazického indikátoru obsaženého v Leeds Acinetobacter agaru. Celkově se stanovení Gram-negativních aerobních bakterií, které tvoří řádově jednotky až desítky procent celkového počtu mikroorganismů syrového mléka, na Leeds Acinetobacter agaru bez supplementu jeví jako nejjednodušší a potenciálně užitečný nástroj v kontrole kvality.
Czech name
Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce
Czech description
Acinetobaktery patří mezi technologicky i zdravotně rizikové a frekventované kontaminanty syrového mléka, které jsou svými vlastnostmi podobné pseudomonádám. Proto byly porovnány vybrané kultivační metody pro jejich stanovení - Sellersův diferenciační agar, Leeds Acinetobacter agar bez supplementu a s MDR supplementem pro acinetobaktery a GSP agar s penicillinem a pimaricinem pro pseudomonády. Analyzováno bylo 26 vzorků syrového mléka a charakterizováno a identifikováno 71 z nich izolovaných kmenů. Žádná z testovaných metod neumožnila spolehlivě od sebe odlišit pseudomonády a acinetobaktery, a tak bylo zavedeno nové mikrobiologické kritérium - Gram-negativní aerobní bakterie. Tyto bakterie mohou být od Gram-negativních fakultativně anaerobních bakterií, Gram-pozitivních bakterií a kvasinek rostoucích za podmínek testovaných metod odlišeny konfirmací na fermentaci glukózy a tvorbu oxidázy, anebo na základě změny acidobazického indikátoru obsaženého v Leeds Acinetobacter agaru. Celkově se stanovení Gram-negativních aerobních bakterií, které tvoří řádově jednotky až desítky procent celkového počtu mikroorganismů syrového mléka, na Leeds Acinetobacter agaru bez supplementu jeví jako nejjednodušší a potenciálně užitečný nástroj v kontrole kvality.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
169
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
8-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—