All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cultivation method for the determination of Gram-negative aerobic bacteria in raw milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/168-169/veda_169_s.8-12.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

  • Original language description

    Acinetobaktery patří mezi technologicky i zdravotně rizikové a frekventované kontaminanty syrového mléka, které jsou svými vlastnostmi podobné pseudomonádám. Proto byly porovnány vybrané kultivační metody pro jejich stanovení - Sellersův diferenciační agar, Leeds Acinetobacter agar bez supplementu a s MDR supplementem pro acinetobaktery a GSP agar s penicillinem a pimaricinem pro pseudomonády. Analyzováno bylo 26 vzorků syrového mléka a charakterizováno a identifikováno 71 z nich izolovaných kmenů. Žádná z testovaných metod neumožnila spolehlivě od sebe odlišit pseudomonády a acinetobaktery, a tak bylo zavedeno nové mikrobiologické kritérium - Gram-negativní aerobní bakterie. Tyto bakterie mohou být od Gram-negativních fakultativně anaerobních bakterií, Gram-pozitivních bakterií a kvasinek rostoucích za podmínek testovaných metod odlišeny konfirmací na fermentaci glukózy a tvorbu oxidázy, anebo na základě změny acidobazického indikátoru obsaženého v Leeds Acinetobacter agaru. Celkově se stanovení Gram-negativních aerobních bakterií, které tvoří řádově jednotky až desítky procent celkového počtu mikroorganismů syrového mléka, na Leeds Acinetobacter agaru bez supplementu jeví jako nejjednodušší a potenciálně užitečný nástroj v kontrole kvality.

  • Czech name

    Kultivační metoda pro stanovení Gram-negativních aerobních bakterií v syrovém mléce

  • Czech description

    Acinetobaktery patří mezi technologicky i zdravotně rizikové a frekventované kontaminanty syrového mléka, které jsou svými vlastnostmi podobné pseudomonádám. Proto byly porovnány vybrané kultivační metody pro jejich stanovení - Sellersův diferenciační agar, Leeds Acinetobacter agar bez supplementu a s MDR supplementem pro acinetobaktery a GSP agar s penicillinem a pimaricinem pro pseudomonády. Analyzováno bylo 26 vzorků syrového mléka a charakterizováno a identifikováno 71 z nich izolovaných kmenů. Žádná z testovaných metod neumožnila spolehlivě od sebe odlišit pseudomonády a acinetobaktery, a tak bylo zavedeno nové mikrobiologické kritérium - Gram-negativní aerobní bakterie. Tyto bakterie mohou být od Gram-negativních fakultativně anaerobních bakterií, Gram-pozitivních bakterií a kvasinek rostoucích za podmínek testovaných metod odlišeny konfirmací na fermentaci glukózy a tvorbu oxidázy, anebo na základě změny acidobazického indikátoru obsaženého v Leeds Acinetobacter agaru. Celkově se stanovení Gram-negativních aerobních bakterií, které tvoří řádově jednotky až desítky procent celkového počtu mikroorganismů syrového mléka, na Leeds Acinetobacter agaru bez supplementu jeví jako nejjednodušší a potenciálně užitečný nástroj v kontrole kvality.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    169

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    8-12

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database