All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The importance of Pseudomonas bacteria in meat spoilage. Part 1: Characteristics of Pseudomonas bacteria and their occurrence in food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880673" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880673 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Význam bakterií rodu Pseudomonas v procesu kažení masa 1. část: Charakteristika bakterií rodu Pseudomonas a jejich výskyt v potravinách

  • Original language description

    Pseudomonády se řadí mezi bakterie, které se běžně podílejí na kažení potravin. Druhy spojované s kažením chlazených potravin, se řadí mezi psychrotrofní mikroorganismy schopné růst při teplotách mezi 0–7 °C. Potenciál kažení potravin je určen schopností pseudomonád růst a produkovat hydrolytické enzymy, hlavními jsou proteázy a lipázy. Obecně se pseudomonády nepovažují za bakterie schopné tvořit početně významné podíly mikrobioty způsobující kažení masa baleného v modifikované atmosféře. Existují však studie popisující růst pseudomonád v časné, střední i pozdní fázi kažení mletého hovězího masa v modifikované atmosféře při 10 °C, a to i přes vysokou hladinu CO2 a i přes to, že 8.den již nebyl uvnitř balení zjištěn žádný kyslík. Dominantními druhy pseudomonád, které se podílejí na kažení masa, jsou P. fragi a P. lundensis nebo poměrně nedávno popsaný P. weihenstephanensis.

  • Czech name

    Význam bakterií rodu Pseudomonas v procesu kažení masa 1. část: Charakteristika bakterií rodu Pseudomonas a jejich výskyt v potravinách

  • Czech description

    Pseudomonády se řadí mezi bakterie, které se běžně podílejí na kažení potravin. Druhy spojované s kažením chlazených potravin, se řadí mezi psychrotrofní mikroorganismy schopné růst při teplotách mezi 0–7 °C. Potenciál kažení potravin je určen schopností pseudomonád růst a produkovat hydrolytické enzymy, hlavními jsou proteázy a lipázy. Obecně se pseudomonády nepovažují za bakterie schopné tvořit početně významné podíly mikrobioty způsobující kažení masa baleného v modifikované atmosféře. Existují však studie popisující růst pseudomonád v časné, střední i pozdní fázi kažení mletého hovězího masa v modifikované atmosféře při 10 °C, a to i přes vysokou hladinu CO2 a i přes to, že 8.den již nebyl uvnitř balení zjištěn žádný kyslík. Dominantními druhy pseudomonád, které se podílejí na kažení masa, jsou P. fragi a P. lundensis nebo poměrně nedávno popsaný P. weihenstephanensis.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    40-44

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database