Antimicrobial effects of selected lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA21" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA21 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení
Original language description
Studie se zabývá antimikrobiálním působením vybraných bakterií mléčného kvašení na technologicky nežádoucí mikroorganismy v mléce. BMK (laktobacily,laktokoky, enterokoky a propionové bakterie) byly vybrány ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® v Táboře. Kontaminující mikroorganismy byly izolovány ze syrového a pasterovaného mléka. Antimikrobiální účinek byl stanovován difuzní plotnovou metodou. Z výsledků výzkumu vyplývá, že neexistuje kmen, který by byl schopen potlačovat veškeré nežádoucí mikroorganismy, které se vyskytují v syrovém mléce, nebo které přežívají pasteraci mléka. Pozitivním výsledkem však je, že u kmenů CCDM 821, 1079, 1080, 182,731,160 byl zjištěn inhibiční efekt vůči jednotlivým námi izolovaným kmenům technologicky nežádoucích mikroorganismů.
Czech name
Antimikrobiální účinky vybraných bakterií mléčného kvašení
Czech description
Studie se zabývá antimikrobiálním působením vybraných bakterií mléčného kvašení na technologicky nežádoucí mikroorganismy v mléce. BMK (laktobacily,laktokoky, enterokoky a propionové bakterie) byly vybrány ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® v Táboře. Kontaminující mikroorganismy byly izolovány ze syrového a pasterovaného mléka. Antimikrobiální účinek byl stanovován difuzní plotnovou metodou. Z výsledků výzkumu vyplývá, že neexistuje kmen, který by byl schopen potlačovat veškeré nežádoucí mikroorganismy, které se vyskytují v syrovém mléce, nebo které přežívají pasteraci mléka. Pozitivním výsledkem však je, že u kmenů CCDM 821, 1079, 1080, 182,731,160 byl zjištěn inhibiční efekt vůči jednotlivým námi izolovaným kmenům technologicky nežádoucích mikroorganismů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: New products based on milk and cereals for human nutrition by using biotechnological processes and selected microorganisms by genomic methods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
148
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
"i"-"vii"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—