All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00106621" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00106621 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Detection of psychrotrophic bacilli in raw and pasteurized milk using microbiological and PCR methods

  • Original language description

    Aerobic spore-forming bacteria of the genus Bacillus are commonly present in raw milk. Their spores can survive pasteurization and UHT temperature and can be causative agent of some alimentary diseases. Therefore the microbiological control of milk quality includes monitoring of this genus. In this work, the detection of bacteria of the genus Bacillus in raw and pasteurized milk samples was carried out. All milk samples collected showed good hygienic quality. All presumptive strains isolated on selective MYP agar were classified to be of genus Bacillus using PCR (Wu et al., 2006). The results show, that this PCR metod is suitable for rapid screening of the presence of Bacillus spp. in raw and pasteurized milk. Except mesophilic Bacillus isolates, fourpsychrophilic bacilli strains were isolated from raw milk samples and two from pasteurized milk. These psychrophilic strains schould assist in microbial proteolysis and lipolysis of pasteurized milk during storage and deteriorate the milk

  • Czech name

    Detekce psychrotrofních zástupců rodu Bacillus v syrovém a pasterovaném mléku použitím mikrobiologických a PCR metod

  • Czech description

    Bakterie rodu Bacillus jsou sporotvorné mikroorganismy, které jsou v syrovém mléku běžně přítomny. Bakterie mají schopnost ve formě svých spor přežívat pasterační teplotu i UHT teplotu, přecházet do potravinového řetězce a mohou být příčinou řady alimentárních onemocnění. Z tohoto důvodu zahrnuje mikrobiologická kontrola kvality mléka i monitoring rodu Bacillus. V této práci byla provedena detekce bakterií rodu Bacillus ve vzorcích syrového a pasterovaného mléka. Všechny vzorky mléka vykazovaly dobrou hygienickou kvalitu. Všechny presumptivní kolonie izolované na selektivním MYP agaru byly pomocí PCR (Wu a kol., 2006) zařazeny do rodu Bacillus. Použitá PCR metoda je vhodná pro skríning bakteriálních izolátů z mléka na příslušnost k rodu Bacillus. Ze vzorků syrového byly kromě mezofilních izolátů rodu Bacillus izolovány i čtyři psychrofilní kmeny. Ze vzorku pasterovaného mléka byly izolovány dva psychrofilní izoláty. Tyto psychrofilní kmeny se mohou účastnit mikrobiální proteolýzy a lip

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)

  • ISBN

    80-903142-8-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    109-113

  • Publisher name

    Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Rapotín

  • Place of publication

    Rapotín

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article