Dried food supplement base on goat milk with probiotics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA24" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA24 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený
Original language description
Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky – sušený kombinuje zdravotní benefity probiotik s pozitivními vlastnostmi kozího mléka, které je fermentováno a lyofilizováno. Kozí mléko je biologicky a nutričně významná potravina. Složení kozího a kravského mléka je velmi blízké co do obsahu jednotlivých nutrientů, rozdíl je však v kvalitativních parametrech jednotlivých nutrientů. Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou zejména v mléčném tuku, tukové kuličky jsou menší a lépe rozptýlené, a proto v závislosti na struktuře tuku je mléko i lépe stravitelné. Kozí mléko obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Další rozdíl mezi kozím a kravským mlékem spočívá v rozdílném proteinovém profilu. Pro doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky byl pro danou aplikaci vybrán kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Kozí mléko je tímto kmenem snadno fermentováno a v sušeném produktu je dosahováno vysokého počtu KTJ a současně se tento kmen vyznačuje dlouhou životností. Důležitým faktorem je i způsob sušení. Proces lyofilizace je šetrnou úchovou a konzervací živých mikroorganismů a umožňuje jejich dlouhodobé skladování. Konzumace sušeného kozího produktu s obsahem laktobacilů může příznivě ovlivnit zažívání lidem po léčbě antibiotiky.
Czech name
Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený
Czech description
Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky – sušený kombinuje zdravotní benefity probiotik s pozitivními vlastnostmi kozího mléka, které je fermentováno a lyofilizováno. Kozí mléko je biologicky a nutričně významná potravina. Složení kozího a kravského mléka je velmi blízké co do obsahu jednotlivých nutrientů, rozdíl je však v kvalitativních parametrech jednotlivých nutrientů. Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou zejména v mléčném tuku, tukové kuličky jsou menší a lépe rozptýlené, a proto v závislosti na struktuře tuku je mléko i lépe stravitelné. Kozí mléko obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Další rozdíl mezi kozím a kravským mlékem spočívá v rozdílném proteinovém profilu. Pro doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky byl pro danou aplikaci vybrán kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Kozí mléko je tímto kmenem snadno fermentováno a v sušeném produktu je dosahováno vysokého počtu KTJ a současně se tento kmen vyznačuje dlouhou životností. Důležitým faktorem je i způsob sušení. Proces lyofilizace je šetrnou úchovou a konzervací živých mikroorganismů a umožňuje jejich dlouhodobé skladování. Konzumace sušeného kozího produktu s obsahem laktobacilů může příznivě ovlivnit zažívání lidem po léčbě antibiotiky.
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
28613
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence