All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dried food supplement base on goat milk with probiotics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA24" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA24 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028613.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený

  • Original language description

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky – sušený kombinuje zdravotní benefity probiotik s pozitivními vlastnostmi kozího mléka, které je fermentováno a lyofilizováno. Kozí mléko je biologicky a nutričně významná potravina. Složení kozího a kravského mléka je velmi blízké co do obsahu jednotlivých nutrientů, rozdíl je však v kvalitativních parametrech jednotlivých nutrientů. Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou zejména v mléčném tuku, tukové kuličky jsou menší a lépe rozptýlené, a proto v závislosti na struktuře tuku je mléko i lépe stravitelné. Kozí mléko obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Další rozdíl mezi kozím a kravským mlékem spočívá v rozdílném proteinovém profilu. Pro doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky byl pro danou aplikaci vybrán kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Kozí mléko je tímto kmenem snadno fermentováno a v sušeném produktu je dosahováno vysokého počtu KTJ a současně se tento kmen vyznačuje dlouhou životností. Důležitým faktorem je i způsob sušení. Proces lyofilizace je šetrnou úchovou a konzervací živých mikroorganismů a umožňuje jejich dlouhodobé skladování. Konzumace sušeného kozího produktu s obsahem laktobacilů může příznivě ovlivnit zažívání lidem po léčbě antibiotiky.

  • Czech name

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky, sušený

  • Czech description

    Doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky – sušený kombinuje zdravotní benefity probiotik s pozitivními vlastnostmi kozího mléka, které je fermentováno a lyofilizováno. Kozí mléko je biologicky a nutričně významná potravina. Složení kozího a kravského mléka je velmi blízké co do obsahu jednotlivých nutrientů, rozdíl je však v kvalitativních parametrech jednotlivých nutrientů. Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou zejména v mléčném tuku, tukové kuličky jsou menší a lépe rozptýlené, a proto v závislosti na struktuře tuku je mléko i lépe stravitelné. Kozí mléko obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linoleové. Další rozdíl mezi kozím a kravským mlékem spočívá v rozdílném proteinovém profilu. Pro doplněk stravy na bázi kozího mléka s probiotiky byl pro danou aplikaci vybrán kmen Lactobacillus rhamnosus CCDM 821. Kozí mléko je tímto kmenem snadno fermentováno a v sušeném produktu je dosahováno vysokého počtu KTJ a současně se tento kmen vyznačuje dlouhou životností. Důležitým faktorem je i způsob sušení. Proces lyofilizace je šetrnou úchovou a konzervací živých mikroorganismů a umožňuje jejich dlouhodobé skladování. Konzumace sušeného kozího produktu s obsahem laktobacilů může příznivě ovlivnit zažívání lidem po léčbě antibiotiky.

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: New methods for production, quality control and the effects of probiotic foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    28613

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence