All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Production technology of yoghurt milk with whey and lactobacilli of human origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Technologie výroby jogurtového mléka se syrovátkou a laktobacily humánního původu

  • Original language description

    Fortifikace suroviny pro výrobu jogurtu a jogurtového mléka o syrovátku zvyšuje benefity daného výrobku. Syrovátka obsahuje cenné syrovátkové bílkoviny, bioaktivní peptidy a aminokyseliny. Přídavek syrovátky do jogurtového mléka je vhodný i z technologického hlediska. Syrovátka má i dobré emulgační vlastnosti a zabraňuje uvolňování plazmy ve finálním výrobku. Výrobek nápojového typu se syrovátkou je méně viskózní a méně ulpívá na obalu výrobku. Výrobek byl dále obohacen o kmen RL26-P, který je humánního původu, identifikován jako Lactobacillus plantarum zařazen do CCDM 375 a u tohoto kmene byly stanoveny geny pro tvorbu bakteriocinů a BSH geny. Obsah tohoto kmene má významný vliv na obsah HDL cholesterolu a poměru LDL/HDL v krvi. Pro tyto zdravotní aspekty a současně zejména pro vynikající senzorické vlastnosti je nový výrobek jogurtového typu zajímavou inovací.

  • Czech name

    Technologie výroby jogurtového mléka se syrovátkou a laktobacily humánního původu

  • Czech description

    Fortifikace suroviny pro výrobu jogurtu a jogurtového mléka o syrovátku zvyšuje benefity daného výrobku. Syrovátka obsahuje cenné syrovátkové bílkoviny, bioaktivní peptidy a aminokyseliny. Přídavek syrovátky do jogurtového mléka je vhodný i z technologického hlediska. Syrovátka má i dobré emulgační vlastnosti a zabraňuje uvolňování plazmy ve finálním výrobku. Výrobek nápojového typu se syrovátkou je méně viskózní a méně ulpívá na obalu výrobku. Výrobek byl dále obohacen o kmen RL26-P, který je humánního původu, identifikován jako Lactobacillus plantarum zařazen do CCDM 375 a u tohoto kmene byly stanoveny geny pro tvorbu bakteriocinů a BSH geny. Obsah tohoto kmene má významný vliv na obsah HDL cholesterolu a poměru LDL/HDL v krvi. Pro tyto zdravotní aspekty a současně zejména pro vynikající senzorické vlastnosti je nový výrobek jogurtového typu zajímavou inovací.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: New products based on milk and cereals for human nutrition by using biotechnological processes and selected microorganisms by genomic methods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QJ1310256 - Technologie

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Ověřeno 5.10.2017 Moravia Lacto a.s., IČ49969897, DIČ CZ49969897, Ing.Zdeněk Košek

  • Economical parameters

    předpoklad 260 tun ročně, odhad 5000000Kč

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26722861

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page