Production technology of yoghurt milk with whey and lactobacilli of human origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie výroby jogurtového mléka se syrovátkou a laktobacily humánního původu
Original language description
Fortifikace suroviny pro výrobu jogurtu a jogurtového mléka o syrovátku zvyšuje benefity daného výrobku. Syrovátka obsahuje cenné syrovátkové bílkoviny, bioaktivní peptidy a aminokyseliny. Přídavek syrovátky do jogurtového mléka je vhodný i z technologického hlediska. Syrovátka má i dobré emulgační vlastnosti a zabraňuje uvolňování plazmy ve finálním výrobku. Výrobek nápojového typu se syrovátkou je méně viskózní a méně ulpívá na obalu výrobku. Výrobek byl dále obohacen o kmen RL26-P, který je humánního původu, identifikován jako Lactobacillus plantarum zařazen do CCDM 375 a u tohoto kmene byly stanoveny geny pro tvorbu bakteriocinů a BSH geny. Obsah tohoto kmene má významný vliv na obsah HDL cholesterolu a poměru LDL/HDL v krvi. Pro tyto zdravotní aspekty a současně zejména pro vynikající senzorické vlastnosti je nový výrobek jogurtového typu zajímavou inovací.
Czech name
Technologie výroby jogurtového mléka se syrovátkou a laktobacily humánního původu
Czech description
Fortifikace suroviny pro výrobu jogurtu a jogurtového mléka o syrovátku zvyšuje benefity daného výrobku. Syrovátka obsahuje cenné syrovátkové bílkoviny, bioaktivní peptidy a aminokyseliny. Přídavek syrovátky do jogurtového mléka je vhodný i z technologického hlediska. Syrovátka má i dobré emulgační vlastnosti a zabraňuje uvolňování plazmy ve finálním výrobku. Výrobek nápojového typu se syrovátkou je méně viskózní a méně ulpívá na obalu výrobku. Výrobek byl dále obohacen o kmen RL26-P, který je humánního původu, identifikován jako Lactobacillus plantarum zařazen do CCDM 375 a u tohoto kmene byly stanoveny geny pro tvorbu bakteriocinů a BSH geny. Obsah tohoto kmene má významný vliv na obsah HDL cholesterolu a poměru LDL/HDL v krvi. Pro tyto zdravotní aspekty a současně zejména pro vynikající senzorické vlastnosti je nový výrobek jogurtového typu zajímavou inovací.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: New products based on milk and cereals for human nutrition by using biotechnological processes and selected microorganisms by genomic methods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1310256 - Technologie
Numerical identification
—
Technical parameters
Ověřeno 5.10.2017 Moravia Lacto a.s., IČ49969897, DIČ CZ49969897, Ing.Zdeněk Košek
Economical parameters
předpoklad 260 tun ročně, odhad 5000000Kč
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—