The development in measurement of milk protein coagulation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000047 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin
Original language description
Poster: Říha, J.- Hanuš, O.- Kavková, M.- Samková, E.- Klimešová, M.- Elich, O.- Kopecký, J.- Jedelská, R.: Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin. In Mléko a sýry 2018. Praha: VŠCHT 2018, 24. 1. 2018, Praha, Česká republika. Syřitelnost je důležitá pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení této analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována elektrochemická metoda (ECH, analýza spektra impedance a fázového posunu) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuální okoskopická; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny a zdůvodněny obecné modely pro metodu ECH s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou ECH poskytuje korelace 0,98 a 0,87 k referenčním metodám.
Czech name
Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin
Czech description
Poster: Říha, J.- Hanuš, O.- Kavková, M.- Samková, E.- Klimešová, M.- Elich, O.- Kopecký, J.- Jedelská, R.: Vývoj v měření koagulace mléčných bílkovin. In Mléko a sýry 2018. Praha: VŠCHT 2018, 24. 1. 2018, Praha, Česká republika. Syřitelnost je důležitá pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení této analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována elektrochemická metoda (ECH, analýza spektra impedance a fázového posunu) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuální okoskopická; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny a zdůvodněny obecné modely pro metodu ECH s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou ECH poskytuje korelace 0,98 a 0,87 k referenčním metodám.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů