Research and development in methods for prediction of renneting time of milk proteins
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897916" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897916 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/18:N0000004
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_167.s.1-5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_167.s.1-5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzkum a vývoj v metodách predikce času koagulace mléčných bílkovin
Original language description
Syřitelnost je důležitá technologická vlastnost mléka pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení její analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (MIR-FT) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuálně-vizuální; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny obecné modely pro metodu MIR-FT s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou MIR-FT poskytuje korelace 0,83 až 0,93 a 0,77 až 0,86 k referenčním metodám. To jsou nad očekávání velmi příznivé vztahové hodnoty. Variabilita hodnot metody MIR-FT tak vysvětluje 70 až 86 a 59 až 74 % variability ČK metodami KLA a NEF za daných podmínek.
Czech name
Výzkum a vývoj v metodách predikce času koagulace mléčných bílkovin
Czech description
Syřitelnost je důležitá technologická vlastnost mléka pro produkci mléčných výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Zlevnění, zjednodušení a zrychlení její analýzy s věrohodnými výsledky je prakticky významné. Na modelovém souboru 80 individuálních vzorků kravského mléka (plemena Holštýn a České strakaté 1:1) z prvních 2 třetin laktace, byla nově experimentálně validována metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (MIR-FT) pro predikci času enzymatické (Fromáza) koagulace mléčných bílkovin (ČK). Jako referenční byly použity: - klasická metoda (manuálně-vizuální; KLA); - metoda nefelometrická (NEF). Byly odvozeny obecné modely pro metodu MIR-FT s nejvyšší výtěžností informace podle KLA a NEF. Hodnota predikce ČK metodou MIR-FT poskytuje korelace 0,83 až 0,93 a 0,77 až 0,86 k referenčním metodám. To jsou nad očekávání velmi příznivé vztahové hodnoty. Variabilita hodnot metody MIR-FT tak vysvětluje 70 až 86 a 59 až 74 % variability ČK metodami KLA a NEF za daných podmínek.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1-5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—