Nutritional parameters of czech bovine and non-bovine milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000054 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
Original language description
PP prezentace na akci „Den s mlékem“ v rámci Ingrových dnů 2019, 07.03.2019 a příspěvek ve sborníku „Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin“, p 86 – 88. Obsah lipofilních látek, tokoferolu a cholesterolu je ve prospěch ovčího mléka, ve kterém je v průměru 2,33 mg tokoferolu a 161,72 mg cholesterolu na litr. Obsah tokoferolu a cholesterolu v kravském mléce je pouze 1,46 mg/l a 120,5 mg/l a kozím 1,02 mg/l a 109,77 mg/l. Obsah retinolu byl pro mléko kravské a ovčí shodný a to 0,90 mg/l, pro kozí mléko byl významně nižší. Na vitamín A je nejchudší mléko kozí. V kravském mléce se nacházely průměrné hodnoty pro vápník 1197±64 mg/kg, fosfor 975±61 mg/kg, selen 0,016±0,003 mg/kg a zinek 3,96±0,39 mg/kg . Hodnoty pro vápník 1173±132 mg/kg a fosfor 966±113 mg/kg byly zjištěny u kozího mléka, kdy nebyly rozdílné od mléka kravského (P>0,05). Selen byl v kozím mléce zastoupen v koncentraci 0,11±0,08 mg/kg a zinek 1,31±0,34 mg/kg. V mléce ovčím byly koncentrace vápníku a fosforu významně vyšší než v mléce kravském i kozím, a to 1988±166 mg/kg pro vápník a 1501±129 mg/kg pro fosfor. Koncentrace selenu 0,063±0,054 mg/kg a zinku 2,02±0,530 mg/kg se pohybovaly mezi hodnotami pro mléko kravské a kozí.
Czech name
Nutriční parametry bovinního i nebovinního českého mléka
Czech description
PP prezentace na akci „Den s mlékem“ v rámci Ingrových dnů 2019, 07.03.2019 a příspěvek ve sborníku „Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin“, p 86 – 88. Obsah lipofilních látek, tokoferolu a cholesterolu je ve prospěch ovčího mléka, ve kterém je v průměru 2,33 mg tokoferolu a 161,72 mg cholesterolu na litr. Obsah tokoferolu a cholesterolu v kravském mléce je pouze 1,46 mg/l a 120,5 mg/l a kozím 1,02 mg/l a 109,77 mg/l. Obsah retinolu byl pro mléko kravské a ovčí shodný a to 0,90 mg/l, pro kozí mléko byl významně nižší. Na vitamín A je nejchudší mléko kozí. V kravském mléce se nacházely průměrné hodnoty pro vápník 1197±64 mg/kg, fosfor 975±61 mg/kg, selen 0,016±0,003 mg/kg a zinek 3,96±0,39 mg/kg . Hodnoty pro vápník 1173±132 mg/kg a fosfor 966±113 mg/kg byly zjištěny u kozího mléka, kdy nebyly rozdílné od mléka kravského (P>0,05). Selen byl v kozím mléce zastoupen v koncentraci 0,11±0,08 mg/kg a zinek 1,31±0,34 mg/kg. V mléce ovčím byly koncentrace vápníku a fosforu významně vyšší než v mléce kravském i kozím, a to 1988±166 mg/kg pro vápník a 1501±129 mg/kg pro fosfor. Koncentrace selenu 0,063±0,054 mg/kg a zinku 2,02±0,530 mg/kg se pohybovaly mezi hodnotami pro mléko kravské a kozí.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Determination of parameters for legislative assessing of the quality and safety of raw milk from cows, sheep and goats</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů