Iodine in milk and its variability
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000030" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000030 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jod v mléce a jeho variabilita
Original language description
Stále častěji je dietology mléko zmiňováno jako důležitý nutriční zdroj jodu. V humánní populaci v ČR je rovněž aktuálně zdůrazňována deficience jodu. Jako u většiny mikroprvků, nadbytek ovšem rovněž není fyziologicky pozitivní a u jodu může vést u živočichů k hyperfunkci štítné žlázy. Byla zjištěna koncentrace jodu v solance zbytků pramoří v ČR 75 mg×l-1, mnohonásobek koncentrace jodu v dnešní mořské vodě. Tento zdroj je používán po ředění pro nutriční účely. Byly zjištěny významné rozdíly v koncentraci jodu mezi druhy mléka: 462,8 ± 103,9 a 434,9 ± 142,8 krávy (P > 0,05), (P ≤ 0,05 až 0,001) 164,2 ± 52,2 ovce, 126,0 ± 47,0 μg×l-1 kozy. V kravském mléce byla vyšší koncentrace jodu (P ≤ 0,001) v konvenčních chovech (462,8 ± 103,9) oproti ekologickým (174,3 ± 116,3 μg×l-1). Byly zaznamenány vlivy genetické na jodový metabolismus, kde vliv otců na jod v kravském mléce byl významný (P = 0,0002). Mléko, jako přirozený, biologicky vyvážený, potravinový zdroj jodu se jeví v našich podmínkách jako doplnění humánní stravy vhodnější než pouze jodizovaná sůl.
Czech name
Jod v mléce a jeho variabilita
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1–5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—