All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Iodine in milk and its variability

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000030" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000030 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jod v mléce a jeho variabilita

  • Original language description

    Stále častěji je dietology mléko zmiňováno jako důležitý nutriční zdroj jodu. V humánní populaci v ČR je rovněž aktuálně zdůrazňována deficience jodu. Jako u většiny mikroprvků, nadbytek ovšem rovněž není fyziologicky pozitivní a u jodu může vést u živočichů k hyperfunkci štítné žlázy. Byla zjištěna koncentrace jodu v solance zbytků pramoří v ČR 75 mg×l-1, mnohonásobek koncentrace jodu v dnešní mořské vodě. Tento zdroj je používán po ředění pro nutriční účely. Byly zjištěny významné rozdíly v koncentraci jodu mezi druhy mléka: 462,8 ± 103,9 a 434,9 ± 142,8 krávy (P > 0,05), (P ≤ 0,05 až 0,001) 164,2 ± 52,2 ovce, 126,0 ± 47,0 μg×l-1 kozy. V kravském mléce byla vyšší koncentrace jodu (P ≤ 0,001) v konvenčních chovech (462,8 ± 103,9) oproti ekologickým (174,3 ± 116,3 μg×l-1). Byly zaznamenány vlivy genetické na jodový metabolismus, kde vliv otců na jod v kravském mléce byl významný (P = 0,0002). Mléko, jako přirozený, biologicky vyvážený, potravinový zdroj jodu se jeví v našich podmínkách jako doplnění humánní stravy vhodnější než pouze jodizovaná sůl.

  • Czech name

    Jod v mléce a jeho variabilita

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    1–5

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database