Application of the LAMP Method for Detec-tion of Undesirable Bacteria in Whey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000047 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/22:43925328
Result on the web
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4156/4085" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4156/4085</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.54779/chl20220693" target="_blank" >10.54779/chl20220693</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aplikace metody LAMP pro detekci nežádoucích bakterií v syrovátce
Original language description
Metoda LAMP (‘Loop-Mediated Isothermal Amplification‘ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje molekulárně biologickou metodu pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA vhodnou pro detekci různých patogenních, semi-patogenních a technologicky rizikových mikroorganismů. Cílem práce je využití metody LAMP pro ověření možnosti detekce zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií v tekuté sladké syrovátce, v laboratorních podmínkách. Experimenty byly uskutečněny s 12 bakteriálními kmeny, zahrnujícími tři zástupce grampozitivních bakterií (Enterococcus spp., Streptococcus sp.) a 9 zástupců gramnegativních bakterií (E. coli, Kl. pneumoniae, Ps. aeruginosa). Pro experimenty LAMP byly použity kity Eazyplex® BloodScreen GP/GN Assay (Amplex Biosystems GmbH, DEU), designované pro grampozitivní (GP) i gramnegativní (GN) bakterie, jež jsou běžně používány v klinické laboratorní praxi. Na základě získaných výsledků bylo konstatováno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci testovaných bakterií na úroveň druhu v tekuté sladké syrovátce. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP do mlékárenské laboratorní praxe při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti potravinářských surovin a výrobků, zejména tekutých.
Czech name
Aplikace metody LAMP pro detekci nežádoucích bakterií v syrovátce
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
1213-7103
Volume of the periodical
116
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
693–699
UT code for WoS article
000911160100008
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85142150228