Application of the LAMP method in food industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919575" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919575 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aplikace metody LAMP v potravinářství
Original language description
Metoda LAMP („loop-mediated isothermal amplification“ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje současný fenomén molekulárně biologických metod pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA pro detekci patogenních, semi-patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů. Cílem této práce je studium základních principů metody LAMP a jejího využití pro rychlou a spolehlivou detekci zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií, originálně pocházejících z potravin a vody. Experimenty LAMP byly doplněny o stanovení růstových charakteristik testovaných kmenů. Všechny experimenty byly provedeny v laboratorních podmínkách. Konkrétně byly experimenty uskutečněny se 6 sbírkovými bakteriálními kmeny: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 a Streptococcus sp. CCM 4685. Pro zpětnou detekci testovaných kmenů z kultivačních bujonů byly použity komerční panely eazyplex® (dodavatel: Amplex Biosystems GmbH, DEU; distributor Axon Lab spol. s r.o., CZE), které jsou používány v klinické praxi. Růstové charakteristiky testovaných kmenů byly stanoveny s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Bylo zjištěno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci potravinových patogenů a semi-patogenů, včetně technologicky nežádoucích bakterií, na úroveň druhu. Závěrem bylo konstatováno, že metoda LAMP představuje moderní metodu pro rychlou a průkaznou detekci různých nežádoucích mikroorganismů s významným potenciálem do budoucna. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP v potravinářství při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti surovin i výrobků.
Czech name
Aplikace metody LAMP v potravinářství
Czech description
Metoda LAMP („loop-mediated isothermal amplification“ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje současný fenomén molekulárně biologických metod pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA pro detekci patogenních, semi-patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů. Cílem této práce je studium základních principů metody LAMP a jejího využití pro rychlou a spolehlivou detekci zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií, originálně pocházejících z potravin a vody. Experimenty LAMP byly doplněny o stanovení růstových charakteristik testovaných kmenů. Všechny experimenty byly provedeny v laboratorních podmínkách. Konkrétně byly experimenty uskutečněny se 6 sbírkovými bakteriálními kmeny: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 a Streptococcus sp. CCM 4685. Pro zpětnou detekci testovaných kmenů z kultivačních bujonů byly použity komerční panely eazyplex® (dodavatel: Amplex Biosystems GmbH, DEU; distributor Axon Lab spol. s r.o., CZE), které jsou používány v klinické praxi. Růstové charakteristiky testovaných kmenů byly stanoveny s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Bylo zjištěno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci potravinových patogenů a semi-patogenů, včetně technologicky nežádoucích bakterií, na úroveň druhu. Závěrem bylo konstatováno, že metoda LAMP představuje moderní metodu pro rychlou a průkaznou detekci různých nežádoucích mikroorganismů s významným potenciálem do budoucna. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP v potravinářství při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti surovin i výrobků.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů