All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923532" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923532 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/26722861:_____/21:N0000059

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP

  • Original language description

    Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.

  • Czech name

    Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP

  • Czech description

    Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QK1710156-CM3

  • Regulation ID

    Osvědčení SVS/2021/ 155700-A

  • Technical parameters

    Za Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně vydala: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 1905/5, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-7592-101-7 (VŠCHT Praha). Metodika má 11 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci certifikované metodiky mezi Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (IČO: 60461373), Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (IČO: 70883521) a Českomoravským svazem mlékárenským z. s. (IČO: 15886026) ze dne 18. 11. 2021.

  • Economical parameters

    Vzhledem k tomu, že metoda LAMP představuje metodu využitelnou v potravinářství při jištění mikrobiologické bezpečnosti zejména potravin na bázi syrovátky, pro koncového uživatele bude ekonomický přínos záviset na závažnosti mikrobiologického problému, který se díky této metodice podaří vyřešit. Snížení nákladů se dá uvažovat také v oblasti sociální a zdravotní, např. při snižování počtu pracovních neschopností, při omezení výskytu alimentárních onemocnění, a to v řádu stovek až miliónu Kč za každý vyřešený problém.

  • Certification body designation

    Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů