Detection of food undesirable bacteria in whey processing processes using the molecular biological method LAMP
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43923532" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43923532 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26722861:_____/21:N0000059
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP
Original language description
Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.
Czech name
Detekce potravinářsky nežádoucích bakterií v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP
Czech description
Cílem metodiky je detekovat potravinářsky nežádoucí bakterie v procesech zpracování syrovátky s využitím molekulárně biologické metody LAMP. Předložená metodika zkoumá a hodnotí potenciál molekulárně biologické metody LAMP při její aplikaci do potravinářské laboratorní praxe. Metodika konkrétně cílí na detekci zdravotně nežádoucích bakterií, tj. patogenních a podmíněně patogenních bakterií (např. Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus feacalis, Streptococcus pyogenes) ze syrovátky s využitím metody LAMP v laboratorních podmínkách. Některé z těchto bakterií mají statut nežádoucích bakterií způsobujících kažení potravin. Metodika umožňuje hodnotit tekutou sladkou a kyselou syrovátku, rekonstituovanou sladkou a kyselou syrovátku, syrovátkové nápoje.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK1710156-CM3
Regulation ID
Osvědčení SVS/2021/ 155700-A
Technical parameters
Za Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně vydala: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Technická 1905/5, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-7592-101-7 (VŠCHT Praha). Metodika má 11 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci certifikované metodiky mezi Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (IČO: 60461373), Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně (IČO: 70883521) a Českomoravským svazem mlékárenským z. s. (IČO: 15886026) ze dne 18. 11. 2021.
Economical parameters
Vzhledem k tomu, že metoda LAMP představuje metodu využitelnou v potravinářství při jištění mikrobiologické bezpečnosti zejména potravin na bázi syrovátky, pro koncového uživatele bude ekonomický přínos záviset na závažnosti mikrobiologického problému, který se díky této metodice podaří vyřešit. Snížení nákladů se dá uvažovat také v oblasti sociální a zdravotní, např. při snižování počtu pracovních neschopností, při omezení výskytu alimentárních onemocnění, a to v řádu stovek až miliónu Kč za každý vyřešený problém.
Certification body designation
Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů