All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Application of the LAMP method in food industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919451" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919451 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aplikace metody LAMP v potravinářství

  • Original language description

    Metoda LAMP („loop-mediated isothermal amplification“ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje současný fenomén molekulárně biologických metod pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA pro detekci patogenních, semi-patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů. Cílem této práce je studium základních principů metody LAMP a jejího využití pro rychlou a spolehlivou detekci zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií, originálně pocházejících z potravin a vody. Experimenty LAMP byly doplněny o stanovení růstových charakteristik testovaných kmenů. Všechny experimenty byly provedeny v laboratorních podmínkách. Konkrétně byly experimenty uskutečněny se 6 sbírkovými bakteriálními kmeny: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 a Streptococcus sp. CCM 4685. Pro zpětnou detekci testovaných kmenů z kultivačních bujonů byly použity komerční panely eazyplex® (dodavatel: Amplex Biosystems GmbH, DEU; distributor Axon Lab spol. s r.o., CZE), které jsou používány v klinické praxi. Růstové charakteristiky testovaných kmenů byly stanoveny s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Bylo zjištěno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci potravinových patogenů a semi-patogenů, včetně technologicky nežádoucích bakterií, na úroveň druhu. Závěrem bylo konstatováno, že metoda LAMP představuje moderní metodu pro rychlou a průkaznou detekci různých nežádoucích mikroorganismů s významným potenciálem do budoucna. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP v potravinářství při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti surovin i výrobků.

  • Czech name

    Aplikace metody LAMP v potravinářství

  • Czech description

    Metoda LAMP („loop-mediated isothermal amplification“ neboli „izotermální amplifikace zprostředkovaná smyčkou“) představuje současný fenomén molekulárně biologických metod pro amplifikaci specifických sekvencí DNA a RNA pro detekci patogenních, semi-patogenních a technologicky nežádoucích mikroorganismů. Cílem této práce je studium základních principů metody LAMP a jejího využití pro rychlou a spolehlivou detekci zdravotně a technologicky nežádoucích bakterií, originálně pocházejících z potravin a vody. Experimenty LAMP byly doplněny o stanovení růstových charakteristik testovaných kmenů. Všechny experimenty byly provedeny v laboratorních podmínkách. Konkrétně byly experimenty uskutečněny se 6 sbírkovými bakteriálními kmeny: Enterococcus faecium CCM 2308, Enterococcus sp. CCM 7247, Escherichia coli CCM 7395, Pseudomonas aeruginosa CCM 7930, Klebsiella pneumoniae CCM 8853 a Streptococcus sp. CCM 4685. Pro zpětnou detekci testovaných kmenů z kultivačních bujonů byly použity komerční panely eazyplex® (dodavatel: Amplex Biosystems GmbH, DEU; distributor Axon Lab spol. s r.o., CZE), které jsou používány v klinické praxi. Růstové charakteristiky testovaných kmenů byly stanoveny s využitím laboratorního bioreaktoru RTS-1C (výrobce: BioSan, LVA; distributor pro CZE a SVK: LABOSERV s.r.o), pracujícího na principu optické spektrofotometrie (ƛ850) v reálném čase, v módu kontinuálně míchaného objemu. Bylo zjištěno, že metoda LAMP byla vhodná pro detekci potravinových patogenů a semi-patogenů, včetně technologicky nežádoucích bakterií, na úroveň druhu. Závěrem bylo konstatováno, že metoda LAMP představuje moderní metodu pro rychlou a průkaznou detekci různých nežádoucích mikroorganismů s významným potenciálem do budoucna. Výsledky této práce mohou být využity při aplikacích metody LAMP v potravinářství při cíleném jištění zdravotní bezpečnosti a jakosti surovin i výrobků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7592-057-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    56-62

  • Publisher name

    VŠCHT + VÚPP

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Skalský Dvůr

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article