All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000073" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000073 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování.

  • Original language description

    Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila kvůli jejich nutričním vlastnostem a také jejich přínosům pro zdraví spotřebitelů. Limitujícím faktorem pro tyto rychle se kazící produkty je však krátká trvanlivost. Cílem této studie bylo sledování plynů přítomných v upravené atmosféře balených čerstvých ryb z maloobchodu a sledování případných změn ve složení plynů během pětidenního skladování. Reprezentativní vzorky čerstvých ryb (losos, treska, kapr) balené v upravené atmosféře byly zakoupeny z maloobchodu 4-5 dní před datem spotřeby. Obsah kyslíku a oxidu uhličitého v každém balení byl stanoven pomocí přístroje CheckMate3. Obsah dusíku byl stanoven přidáním až 100 %. Průměrné hodnoty plynů v balení lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení plynů u baleného kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení plynu MAP na době zbývající do data exspirace. Citace: Skočková A., Bartáková K., Bursová Š., Necidová L., Buchtová H., Haruštiaková D., Klimešová M.: Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 403–407. ISBN 978-80-8077-752-4.

  • Czech name

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování.

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů