Gas composition in the modified atmosphere of packaged fresh fish during storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880443" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880443 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování
Original language description
Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila zejména díky pozitivním přínosům rybího masa pro zdraví spotřebitelů. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb (losos, treska, kapr) uváděných trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny vzorky čerstvého rybího masa (losos, treska, kapr) balené v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů v balení filetů lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení směsi plynů u balených filetů kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře na době zbývající do data spotřeby.
Czech name
Zastoupení plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb v průběhu skladování
Czech description
Spotřeba čerstvých ryb se v posledních desetiletích zvýšila zejména díky pozitivním přínosům rybího masa pro zdraví spotřebitelů. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených čerstvých ryb (losos, treska, kapr) uváděných trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny vzorky čerstvého rybího masa (losos, treska, kapr) balené v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů v balení filetů lososa a tresky byly 0,06 % O2 + 27,41 % CO2 + 72,53 % N2 a 0,40 % O2 + 26,40 % CO2 + 73,20 % N2. Složení směsi plynů u balených filetů kapra bylo podobné, pouze hodnoty CO2 byly nižší než u lososa a tresky (0,08 % O2 + 12,52 % CO2 + 87,40 % N2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti neprokázalo závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře na době zbývající do data spotřeby.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
403-407
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—