Procedure for rapid estimation of lactoferrin content in milk using infrared spectrometry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000037" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000037 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/24:43909118 RIV/62157124:16270/24:43881656
Result on the web
<a href="https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user446/Postup_rychleho_stanoveni_laktoferinu.pdf" target="_blank" >https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user446/Postup_rychleho_stanoveni_laktoferinu.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Postup rychlého stanovení obsahu laktoferinu v mléce rutinní metodou infračervené spektrometrie
Original language description
Laktoferin (LF) je multifunkční glykoprotein, známý především pro svůj antimikrobiální účinek, byla zjištěna souvislost hladiny LF v mléce se zdravím mléčné žlázy dojnic. Metoda rutinního stanovení LF prostřednictvím infračervené spektrometrie (MIR-FT) má proto potenciál pro praktické uplatnění v mlékařství. Na 2 souborech individuálních vzorků mléka s odlišnou metodikou odběru bylo provedeno referenční stanovení LF (metodou vysoceúčinné kapalinové chromatografie - HPLC), stanovení LF metodou MIR-FT (dodaná firemní kalibrace, vyvinutá na základě ELISA jako referenční metody) a získaná MIR-FT spektra byla uložena. Dále byly u těchto souborů také stanoveny vybrané mléčné ukazatele. Referenční hodnoty LF byly použity k validaci dodaného firemního kalibračního modelu, pro kterou byl získán validační koeficient korelace 0,575. Na základě výsledků validace byl navržen vhodný postup pro tvorbu kalibrační sady vzorků. Referenční hodnoty a příslušná MIR-FT spektra byly dále použity k vývoji nového kalibračního modelu využívajícího jako referenční metodu HPLC. Byla potvrzena vhodnost použití HPLC jako referenční metody pro tento účel, korelační koeficient cross-validace činil 0,767. Korelační analýza vybraných mléčných ukazatelů a LF pak potvrdila vztah hodnoty LF ke zdraví mléčné žlázy. Metoda má potenciál k využití v doplňkové diagnostice mastitid, případně určení výživové hodnoty mléka z hlediska obsahu LF, a představuje tak vhodný postup k dalšímu zvyšování kvality syrového mléka. Metodika poskytuje doporučený postup při zavádění rutinní nepřímé metody infračervené spektrometrie ve střední oblasti spektra s Fourierovou transformací (MIR-FT) pro stanovení obsahu multifunkčního glykoproteinu laktoferinu (LF) v syrovém kravském mléce. LF disponuje vypovídající hodnotou o zdraví mléčné žlázy. Rutinní stanovení obsahu LF v mléce dojnic má potenciál přispět k zpřesnění diagnostiky mastitid, tím pádem cílenější léčbě a dalšímu zvyšování kvality mléka. Dostupnost rychlé a levné metody stanovení LF může být rovněž využita pro deklaraci obsahu LF v mléce, což může představovat zatraktivnění této komodity pro spotřebitele.
Czech name
Postup rychlého stanovení obsahu laktoferinu v mléce rutinní metodou infračervené spektrometrie
Czech description
—
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21010326" target="_blank" >QK21010326: The possibilities to influence an inhibitory substances content in milk as an effective tool to improve animal health for food quality and safety</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK21010326-V10
Regulation ID
SVS/2024/176939-G
Technical parameters
Pro Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Veterinární univerzitu Brno a Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích vydal MILCOM a.s., Ke Dvoru 12a, Praha 6, 16000, 2024. ISBN: 978-80-88390-12-1. Metodika má 22 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. Praha (IČO: 26722861), Veterinární univerzitou Brno (IČO: 62157124), Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích (IČO: 60076658) a Svazem výrobců mléka a.s. (IČO: 47674792) ze 21.11.2024. Metodika je volně dostupná na odkazu: https://agronavigator.cz/metodiky/veterinarni-lekarstvi
Economical parameters
Laktoferin (LF) v mléce přispívá k lepší diagnostice mastitid a léčbě zvířat a zvyšování jeho kvality. Rychlou metodu pro LF lze využít pro deklaraci LF v mléce – zatraktivnění komodity pro spotřebitele. Proto může ekonomický přínos činit podíl do 2 % v celém segmentu. Přímé přínosy: - při existenci analytického zařízení v laboratoři může náklad na rozběh analýz být u uživatele cca 150 tis. Kč; - při rozšíření servisu do ceny v KU (vzrůst o 0,3 Kč/vzorek) může přímá tržba (chovatel. org.) vzrůst o cca 900 tis. Kč ročně. Nepřímý přínos: lze těžko kvantifikovat. Uvedená 2% efektu z přínosu recovery v mléčné užitkovosti. Pokud by příspěvek LF diagnostiky a preventivních opatření činil přínos nabytí mléka z předpokládané ztráty plošně v ČR 0,3 %, bylo by to 8 085 000 kg mléka (roční produkce ČR 2 695 000 000 kg, nákup mlékáren 2023), při ceně v ČR 11,44 Kč za kg (září 2024) je výsledná suma 92 492 400 Kč, z ní 2 % je 1 849 848 Kč ročně přínosu postupu.
Certification body designation
Státní veterinární správa, Slezská 100/7, 120 56, Praha 2
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů