Fungal contaminants in cheese and in the cheesemaking environment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren
Original language description
Popis výsledku v původním jazyce Fungální kontaminanty sýrů a výrobních prostor sýráren zahrnují široké spektrum vláknitých mikromycet a kvasinek, které mohou negativně ovlivňovat technologii výroby sýrů, znehodnocovat sýry po stránce senzorické a také produkovat řadu nežádoucích a zdraví poškozujících či alergizujících metabolitů. Četnost výskytu fungálních kontaminantů a jejich druhové spektrum souvisí s druhem sýra, specifickou technologií výroby, čistotou výrobního prostředí, kvalitou vstupních surovin a také s ročním obdobím. Izolace a determinace fungálních kontaminantů ze sýrové matrice zahrnuje jak klasické mikrobiologické postupy a rozbory, tak moderní molekulárně-genetické přístupy, které specifikují taxonomickou příslušnost kontaminujícího agens. Detekovat výskyt kontaminantů lze navržením specifického markeru a pomocí PCR reakce vyloučit či potvrdit výskyt kontaminujícího druhu s podporou následného sekvenování vzniklého PCR produktu a specifickými kultivacemi. U rodů Penicillium spp, Aspergillus spp. a Cladosporium spp. je vhodné pro identifikaci použít tzv. barkódování, tedy použít kromě ITS spektra i další jaderné i nejaderné markery a sekvenované produkty pak porovnat v databázích. Jako velmi nadějnou metodou, kterou lze použít k odhalení přítomnosti fungálního kontaminantu ve vzorku a v některých případech i k přesnému určení druhu, se v posledních letech ukazuje i HRM RT-PCR. Jde o metodu, která je založena na PCR, univerzálních primerech použitých pro amplifikaci ribozomálních, jaderných i nejaderných genů a ITS a použití fluorescenčních barev. Po skončení amplifikace je analyzována křivka tání vzniklých amplikonů s vysokým rozlišením, přičemž veškeré výstupy jsou v reálném čase, tedy jde o velice rychlou metodu, kdy výsledek může být znám již během několika hodin. V rámci použití uvedených metod se ukazuje, že spektrum kontaminujících druhů je širší, než je v povědomí potravinářů a veřejnosti. Tyto metody umožňují identifikovat fungální kontaminanty z čistých kolonií nebo směsných vzorků. Citace: Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V.: Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 7.
Czech name
Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů