Meat with accelerated aging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F14%3A%230000712" target="_blank" >RIV/26788462:_____/14:#0000712 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Maso s urychleným zráním
Original language description
Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa. Hlavní specifikum tohoto funkčního vzorku masa je, že má výrazně vyšší křehkost v porovnání s masem, které pomocí granulátu upraveno nebylo. Křehkost byla měřena pomocí střižné sílymetodikou Warner-Bratzlera. Vyšší křehkosti je v případě granulovaného masa dosaženo již po 4 dnech od granulace masa, přičemž stejné křehkosti by bylo dosaženo po cca 10?14 dnech řízeného suchého zrání masa (bez aplikace granulí) v chladicím boxu.
Czech name
Maso s urychleným zráním
Czech description
Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa. Hlavní specifikum tohoto funkčního vzorku masa je, že má výrazně vyšší křehkost v porovnání s masem, které pomocí granulátu upraveno nebylo. Křehkost byla měřena pomocí střižné sílymetodikou Warner-Bratzlera. Vyšší křehkosti je v případě granulovaného masa dosaženo již po 4 dnech od granulace masa, přičemž stejné křehkosti by bylo dosaženo po cca 10?14 dnech řízeného suchého zrání masa (bez aplikace granulí) v chladicím boxu.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA01010153" target="_blank" >TA01010153: Technologies for routine measurement of meat quality parameters and controlled process of meat maturation to increasing of product added value and new products in meat industry.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
G01/14
Numerical identification
—
Technical parameters
Funkční vzorek masa byl vytvořen pomocí granulátu pro řízené zrání masa s obsahem enzymu papainu na základě užitného vzoru č. 27319. Střižná síla pro testované maso plemene Hereford s granulemi klesla po 96 hodinách zrání cca o 46 % zatímco střižná sílapro vzorky maso bez granulí klesla jen cca o 15 %.
Economical parameters
Použitím granulátu pro řízené zrání masa lze zkrátit dobu zrání masa přibližně na 1/3, což umožní snížit náklady na chlazení jednotky masa.
Application category by cost
—
Owner IČO
26788462
Owner name
Agrovýzkum Rapotín s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—