All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of mycotoxins from grasslands on the health and yield of ruminants

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců

  • Original language description

    Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.

  • Czech name

    Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců

  • Czech description

    Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů