Influence of mycotoxins from grasslands on the health and yield of ruminants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000023" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000023 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců
Original language description
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.
Czech name
Vliv mykotoxinů z travních porostů na zdraví a užitkovost přežvýkavců
Czech description
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity produkované několika rody hub, zejména rody Fusarium, Aspergillus a Penicillium. Jedná se o heterogenní skupinu nepolárních nízkomolekulárních látek, vyznačujících se svou toxicitou. První záznamy o otravách způsobených mykotoxiny pocházejí již od středověku. Příkladem onemocnění lidí, které bylo spojováno s otravou toxickými metabolity mikroskopických hub je ergotizmus. Tato nemoc je způsobena otravou námelovými mykotoxiny, produkovanými parazitickou houbou Claviceps purpurea. Hostitelem a zdrojem námelu jsou obilniny a trávy. V průběhu 20. století vědci došli k závěrům, že příčinou intoxikací a úhynu hospodářských zvířat a rovněž příčinou onemocnění a úmrtí u lidí jsou produkty metabolismu mikroskopických vláknitých hub – mikromycet. Krmiva, cereálie a zdroje bílkovin, jako jsou arašídy a bavlněná semena, jsou potenciálními vektory mykotoxinů ve stravě přežvýkavců. Čerstvé trávy mohou být také kontaminovány mykotoxiny. Obecně se předpokládá, že přežvýkavci jsou méně citliví na mykotoxiny než jiná zvířata. To může být způsobeno schopností mikrobiálního ekosystému bachoru degradovat nebo přeměňovat mykotoxiny na méně toxické sloučeniny. Existují však důkazy, že přežvýkavci mohou být otráveni mykotoxiny, což vede k nižší živočišné produkci nebo dokonce úhynu zvířete.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů