Influence of gender and maturation time on meat sensory parameters of Galloway bulls and cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000040 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/2/bull_2_2023_03-15_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/2/bull_2_2023_03-15_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pohlaví a doby zrání na senzorické parametry masa býků a krav plemene Galloway
Original language description
Dnešní spotřebitelé jsou zaměřeni na zdraví a požadují vysoce kvalitní potravinářské produkty, což zapříčinilo rostoucí spotřebitelskou poptávku po vysoce kvalitním mase. Kvalitě masa a procesu jeho zrání je tedy v současnosti věnována zvýšená pozornost. Cílem této studie bylo sledování rozdílů senzorických parametrů mezi masem krav a býků plemene Galloway v průběhu čtyř týdnů zrání. Pro výzkum bylo použito maso 19 zvířat, deseti býků a devíti krav. Vzorky masa byly grilovány při teplotě 180 °C po dobu 5 minut. Senzorická analýza proběhla s použitím desetibodové kategorové stupnice s popisem krajních bodů. Senzoricky byly hodnoceny parametry barva, protučnění, intenzita vůně, příjemnost vůně, konzistence hmatem a v ústech, šťavnatost, chuť a celkový dojem. Mezi masem býků a krav byl zjištěn rozdíl v barvě masa, protučnění, konzistenci a v celkovém dojmu. V průběhu čtyř týdnů zrání byly zjištěny rozdíly v příjemnosti vůně, konzistenci, v chuti masa a v celkovém dojmu. Obecně působilo maso býků lepším celkovým dojmem, bylo hodnoceno jako vynikající, s velmi příjemnou vůní, bylo velmi křehké, šťavnaté, na skus příjemné a velice chutné. Respondenti uvedli, že maso krav i býků plemene Galloway mělo po třech týdnech zrání nejlepší senzorické vlastnosti.
Czech name
Vliv pohlaví a doby zrání na senzorické parametry masa býků a krav plemene Galloway
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
240
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
13
Pages from-to
3-15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—