All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of gender and maturation time on meat sensory parameters of Galloway bulls and cows

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F23%3AN0000040" target="_blank" >RIV/26788462:_____/23:N0000040 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/2/bull_2_2023_03-15_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.vuchs.cz/soubory/bulletin/2023/2/bull_2_2023_03-15_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv pohlaví a doby zrání na senzorické parametry masa býků a krav plemene Galloway

  • Original language description

    Dnešní spotřebitelé jsou zaměřeni na zdraví a požadují vysoce kvalitní potravinářské produkty, což zapříčinilo rostoucí spotřebitelskou poptávku po vysoce kvalitním mase. Kvalitě masa a procesu jeho zrání je tedy v současnosti věnována zvýšená pozornost. Cílem této studie bylo sledování rozdílů senzorických parametrů mezi masem krav a býků plemene Galloway v průběhu čtyř týdnů zrání. Pro výzkum bylo použito maso 19 zvířat, deseti býků a devíti krav. Vzorky masa byly grilovány při teplotě 180 °C po dobu 5 minut. Senzorická analýza proběhla s použitím desetibodové kategorové stupnice s popisem krajních bodů. Senzoricky byly hodnoceny parametry barva, protučnění, intenzita vůně, příjemnost vůně, konzistence hmatem a v ústech, šťavnatost, chuť a celkový dojem. Mezi masem býků a krav byl zjištěn rozdíl v barvě masa, protučnění, konzistenci a v celkovém dojmu. V průběhu čtyř týdnů zrání byly zjištěny rozdíly v příjemnosti vůně, konzistenci, v chuti masa a v celkovém dojmu. Obecně působilo maso býků lepším celkovým dojmem, bylo hodnoceno jako vynikající, s velmi příjemnou vůní, bylo velmi křehké, šťavnaté, na skus příjemné a velice chutné. Respondenti uvedli, že maso krav i býků plemene Galloway mělo po třech týdnech zrání nejlepší senzorické vlastnosti.

  • Czech name

    Vliv pohlaví a doby zrání na senzorické parametry masa býků a krav plemene Galloway

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    240

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    13

  • Pages from-to

    3-15

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database