Comparison of meat sensory parameters of Limousine bulls and its crossbreed with Czech Fleckvieh during maturation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000043" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000043 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_03-14_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_03-14_zabrodska.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Porovnání senzorických parametrů masa býků plemene Limousine a jeho kříženců s plemenem Český strakatý skot v průběhu zrání
Original language description
Dnešní spotřebitelé jsou zaměřeni na zdraví a požadují vysoce kvalitní potravinářské produkty. Kvalitě masa a procesu jeho zrání je tedy současnosti věnována zvýšená pozornost. Cílem této studie bylo sledování rozdílů senzorických parametrů mezi masem býků plemene Limousine a masem býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem (50:50) v průběhu mokrého zrání. Plemeno Limousine je totiž hojně využíváno v užitkovém křížení. Pro výzkum bylo použito maso 10 zvířat, pěti býků plemene Limousine a pěti býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem. Senzoricky byly hodnoceny parametry barva, protučnění, intenzita vůně, příjemnost vůně, konzistence při krájení a v ústech, šťavnatost, intenzita chuti, příjemnost chuti a celková přijatelnost. Mezi masem býků plemene Limousine a masem býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem byly zjištěny rozdíly v barvě masa, v jeho konzistenci v ústech, ve šťavnatosti a v příjemnosti chuti. V průběhu tří týdnů zrání však postupně téměř všechny rozdíly v senzorických vlastnostech mezi masem býků plemene Limousine a masem kříženců vymizely. Při zrání došlo ke zlepšení atributů kvality masa, resp. zvýraznění barvy, zvýšení křehkosti, zintenzivnění vůně i chuti a k celkovému zlepšení příjemnosti chuti. Dostatečná doba zrání je tedy klíčovým procesem k získání masa vysoké kvality.
Czech name
Porovnání senzorických parametrů masa býků plemene Limousine a jeho kříženců s plemenem Český strakatý skot v průběhu zrání
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
245
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
3-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—