All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of meat sensory parameters of Limousine bulls and its crossbreed with Czech Fleckvieh during maturation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000043" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000043 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_03-14_zabrodska.pdf" target="_blank" >https://www.agrovyzkum.cz/soubory/bulletin/2024/2/bull_2_2024_03-14_zabrodska.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Porovnání senzorických parametrů masa býků plemene Limousine a jeho kříženců s plemenem Český strakatý skot v průběhu zrání

  • Original language description

    Dnešní spotřebitelé jsou zaměřeni na zdraví a požadují vysoce kvalitní potravinářské produkty. Kvalitě masa a procesu jeho zrání je tedy současnosti věnována zvýšená pozornost. Cílem této studie bylo sledování rozdílů senzorických parametrů mezi masem býků plemene Limousine a masem býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem (50:50) v průběhu mokrého zrání. Plemeno Limousine je totiž hojně využíváno v užitkovém křížení. Pro výzkum bylo použito maso 10 zvířat, pěti býků plemene Limousine a pěti býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem. Senzoricky byly hodnoceny parametry barva, protučnění, intenzita vůně, příjemnost vůně, konzistence při krájení a v ústech, šťavnatost, intenzita chuti, příjemnost chuti a celková přijatelnost. Mezi masem býků plemene Limousine a masem býků kříženců plemene Limousine s Českým strakatým skotem byly zjištěny rozdíly v barvě masa, v jeho konzistenci v ústech, ve šťavnatosti a v příjemnosti chuti. V průběhu tří týdnů zrání však postupně téměř všechny rozdíly v senzorických vlastnostech mezi masem býků plemene Limousine a masem kříženců vymizely. Při zrání došlo ke zlepšení atributů kvality masa, resp. zvýraznění barvy, zvýšení křehkosti, zintenzivnění vůně i chuti a k celkovému zlepšení příjemnosti chuti. Dostatečná doba zrání je tedy klíčovým procesem k získání masa vysoké kvality.

  • Czech name

    Porovnání senzorických parametrů masa býků plemene Limousine a jeho kříženců s plemenem Český strakatý skot v průběhu zrání

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    245

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    3-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database