All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Demineralisation mixture concentrated acid whey and sweet whey nanofiltration concentrated by evaporation

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000020" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem

  • Original language description

    Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. Je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, protože obsahuje cenné složky, jako jsou bílkoviny, laktóza, vitamíny. Minerální soli a organické kyseliny se ze syro-vátky odstraňují pomocí elektrodialýzy ve vsádkovém režimu většinou po předchozím zahuš-tění odparem nebo pomocí reverzní osmózy či pomocí nanofiltrace. Pomocí elektrodialýzy se zpracovává především sladká syrovátka. V poslední době vzrůstá zájem i o demineralizaci kyselé syrovátky, případně směsí různých typů syrovátek. Cílem testů bylo porovnat průběh demineralizace kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací, sladké syrovátky zahuštěné odparem a směsí těchto syrovátek v poměru 2 : 1 a 1 : 2 na prů-myslovém elektrodialyzačním zařízení EWDU P15 EDR-II/250-0,8. Z naměřených hodnot a vyhodnocených dat bylo zjištěno, že se vzrůstajícím podílem nanofil-trované kyselé syrovátky ve směsi se sladkou syrovátkou zahuštěnou odparem se snižuje množství zpracované suroviny na elektrodialyzačním zařízení, a to v průměru o 23,5 % v závis-losti na stupni odsolení. Intenzita toku solí se v průměru snižuje o 21,5 %

  • Czech name

    Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem

  • Czech description

    Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. Je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, protože obsahuje cenné složky, jako jsou bílkoviny, laktóza, vitamíny. Minerální soli a organické kyseliny se ze syro-vátky odstraňují pomocí elektrodialýzy ve vsádkovém režimu většinou po předchozím zahuš-tění odparem nebo pomocí reverzní osmózy či pomocí nanofiltrace. Pomocí elektrodialýzy se zpracovává především sladká syrovátka. V poslední době vzrůstá zájem i o demineralizaci kyselé syrovátky, případně směsí různých typů syrovátek. Cílem testů bylo porovnat průběh demineralizace kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací, sladké syrovátky zahuštěné odparem a směsí těchto syrovátek v poměru 2 : 1 a 1 : 2 na prů-myslovém elektrodialyzačním zařízení EWDU P15 EDR-II/250-0,8. Z naměřených hodnot a vyhodnocených dat bylo zjištěno, že se vzrůstajícím podílem nanofil-trované kyselé syrovátky ve směsi se sladkou syrovátkou zahuštěnou odparem se snižuje množství zpracované suroviny na elektrodialyzačním zařízení, a to v průměru o 23,5 % v závis-losti na stupni odsolení. Intenzita toku solí se v průměru snižuje o 21,5 %

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník - MEMbránové PROcesy v POtravinářství

  • ISBN

    978-80-904517-7-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Česká membránová platforma, z.s

  • Place of publication

    Česká Lípa

  • Event location

    Stráž pod Ralskem

  • Event date

    Oct 13, 2016

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article