Demineralisation mixture concentrated acid whey and sweet whey nanofiltration concentrated by evaporation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000020" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000020 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem
Original language description
Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. Je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, protože obsahuje cenné složky, jako jsou bílkoviny, laktóza, vitamíny. Minerální soli a organické kyseliny se ze syro-vátky odstraňují pomocí elektrodialýzy ve vsádkovém režimu většinou po předchozím zahuš-tění odparem nebo pomocí reverzní osmózy či pomocí nanofiltrace. Pomocí elektrodialýzy se zpracovává především sladká syrovátka. V poslední době vzrůstá zájem i o demineralizaci kyselé syrovátky, případně směsí různých typů syrovátek. Cílem testů bylo porovnat průběh demineralizace kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací, sladké syrovátky zahuštěné odparem a směsí těchto syrovátek v poměru 2 : 1 a 1 : 2 na prů-myslovém elektrodialyzačním zařízení EWDU P15 EDR-II/250-0,8. Z naměřených hodnot a vyhodnocených dat bylo zjištěno, že se vzrůstajícím podílem nanofil-trované kyselé syrovátky ve směsi se sladkou syrovátkou zahuštěnou odparem se snižuje množství zpracované suroviny na elektrodialyzačním zařízení, a to v průměru o 23,5 % v závis-losti na stupni odsolení. Intenzita toku solí se v průměru snižuje o 21,5 %
Czech name
Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem
Czech description
Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. Je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, protože obsahuje cenné složky, jako jsou bílkoviny, laktóza, vitamíny. Minerální soli a organické kyseliny se ze syro-vátky odstraňují pomocí elektrodialýzy ve vsádkovém režimu většinou po předchozím zahuš-tění odparem nebo pomocí reverzní osmózy či pomocí nanofiltrace. Pomocí elektrodialýzy se zpracovává především sladká syrovátka. V poslední době vzrůstá zájem i o demineralizaci kyselé syrovátky, případně směsí různých typů syrovátek. Cílem testů bylo porovnat průběh demineralizace kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací, sladké syrovátky zahuštěné odparem a směsí těchto syrovátek v poměru 2 : 1 a 1 : 2 na prů-myslovém elektrodialyzačním zařízení EWDU P15 EDR-II/250-0,8. Z naměřených hodnot a vyhodnocených dat bylo zjištěno, že se vzrůstajícím podílem nanofil-trované kyselé syrovátky ve směsi se sladkou syrovátkou zahuštěnou odparem se snižuje množství zpracované suroviny na elektrodialyzačním zařízení, a to v průměru o 23,5 % v závis-losti na stupni odsolení. Intenzita toku solí se v průměru snižuje o 21,5 %
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník - MEMbránové PROcesy v POtravinářství
ISBN
978-80-904517-7-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
—
Publisher name
Česká membránová platforma, z.s
Place of publication
Česká Lípa
Event location
Stráž pod Ralskem
Event date
Oct 13, 2016
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—