All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Transport of lactate into the ED concentrate in desalination of acid whey

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F19%3AN0000036" target="_blank" >RIV/28676092:_____/19:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.mempur.cz" target="_blank" >https://www.mempur.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky

  • Original language description

    Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.

  • Czech name

    Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky

  • Czech description

    Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Valorization of high added value solutions in dairy industry using membrane and electromembrane processes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    MEMPUR 2019 Sborník abstraktů

  • ISBN

    978-80-906831-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    72-73

  • Publisher name

    CZEMP

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    May 27, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article