Transport of lactate into the ED concentrate in desalination of acid whey
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/28676092:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2019.html" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2019.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky
Original language description
Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.
Czech name
Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky
Czech description
Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Valorization of high added value solutions in dairy industry using membrane and electromembrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
175
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
4-9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—