Cereal grain quality from viewpoint of ruminant feeding
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005104" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005104 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Cereal grain quality from viewpoint of ruminant feeding
Original language description
Grain of the selected cultivars of the main cereal species (spring barley, winter barley, winter wheat and winter triticale), tested in the official trials for A List of Recommended Cultivars in 2002- 2004 was evaluated from viewpoint of potential quality for ruminant feeding using ?in vitro? methods (on Daisy II Incubator, Ankom firm - as the degradability in grain dry matter after cultivation with amylase in % and on Vitrogest instrument, Research Institute for Cattle Breeding Rapotín - as the volumeof produced gases after sample cultivation at the defined volume of a cultivating medium in ml.g-1), analyses of chemical composition (N-substances, starch, fat, fibre, no fibre carbohydrate, organic matter, ash, minerals - P, K, Ca, Mg, beta-glucans inbarley- all in g.kg-1), some technological parameters (wet gluten in % and gluten index in wheat) and grain hardness (PSI in %). Grain nutritional quality, tested by ?in vitro? methods, revealed that the course of nutrient degradation usi
Czech name
Kvalita zrna obilnin z pohledu výživy přežvýkavců
Czech description
Zrno vybraných odrůd hlavních druhů obilovin (ječmen jarní, ječmen ozimý, pšenice ozimá a tritikale ozimé), zkoušených v pokusech ÚKZÚZ pro Seznam doporučených odrůd v letech 2002 ? 2004, bylo hodnoceno z hlediska potenciální krmné kvality pro přežvýkavce za využití testů ?in vitro? (na zařízení DaisyII Incubator, firmy Ankom - na degradabilitu sušiny po kultivaci s amylázou v % a na zařízení Vitrogest, Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín - podle množství plynu po kultivaci vzorku v definovaném množství media s bachorovou šťávou v ml.g-1), analýz chemického složení (N-látek, tuku, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových, organické hmoty, popele, minerálií ? P, K, Ca, Mg, beta-glukanů u ječmene ? vše v g.kg-1), vybraných technologických parametrů (lepku v % a gluten indexu u pšenice) a tvrdosti zrna (PSI v %). Hodnocení nutriční kvality ?in vitro? metodami ukázalo, že průběh degradace živin s použitím amylázy a kultivací s bachorovou šťávou nebyl u testovaných obilovin shodný. Vzáje
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Study of grain nutritive value in different cereal species and types for intensive feeding practices of highly-productive ruminants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a poraviny)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
96-104
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Pohořelice
Event date
Mar 23, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—