Bacillus cereus and Bacillus licheniformis occurrence in the yoghurt processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005624" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005624 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/06:#0000049
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Bacillus cereus and Bacillus licheniformis occurrence in the yoghurt processing
Original language description
We have investigated Bacillus cereus and Bacillus licheniformis occurrence in raw milk, pasteurized milk and final products (yoghurts) during year 2006. Raw milk was coming from individual milk samples (n=107 dairy cows) and from bulk tank milk samples (n=16 farms). B. cereus and B. licheniformis occurrence was detected always from raw milk, pasteurized milk to final products. There were analyzed 123 batches of milk. Yoghurts were produced under our laboratory conditions and for production was used commercial thermophilic yoghurt culture YC-180?YO-Flex. From results was evident that B. cereus and B. licheniformis occurrence was mostly negative for observed series of samples (63.4% and 56.9%). Positive series of samples were confirmed in 12 (9.8%) casesand 27 (22%) cases for B. cereus and B. licheniformis respectively.
Czech name
Výskyt Bacillus cereus a Bacillus licheniformis při výrobě jogurtů
Czech description
V průběhu roku 2006 byl sledován výskyt Bacillus cereus a Bacillus licheniformis v syrovém mléce, pasterovaném mléce a finálním výrobku (jogurtu). Syrové mléko pocházelo od jednotlivých zvířat (n=107) a z bazénových vzorků mléka (n=16). Výskyt B. cereusa B. licheniformis byl sledován vždy pro jednu šarži mléka a celkem bylo vyšetřeno 123 šarží. Jogurty byly vyráběny v laboratorních podmínkách a byla použita komerční termofilní jogurtová kultura YC-180 ? YO-Flex. Z výsledků vyplývá, že přítomnost B. cereus i B. licheniformis byla ve většině případů negativní pro sledovanou šarži vzorků (63.4% a 56.9%). Pozitivní výsledky byl zjištěny ve 12 případech (9.8%) fázových vzorků u B. cereus a ve 27 případech (22%) pro B. licheniformis.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4004" target="_blank" >QF4004: Development of the method for the determination of the origin of final milk products contamination by the foodborne-pathogens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Dairy cows nutrition and milk quality (ecological, health and hygienic factors of quality and safety of milk as raw material and foodstuff)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
126-129
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Pohořelice
Event date
Mar 23, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—