Milk quality evaluation ? new trends.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P006301" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P006301 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26788462:_____/07:#0000080
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Milk quality evaluation ? new trends.
Original language description
Milk indicators and their regular checking are very important for milk food chain quality. The routine investigations of some formerly regularly not used indicators for checking of raw milk quality are introduced with the advancement of consumer demandson quality of milk products and with development of milk analytical methods. It is important to know the properties of mentioned indicators, their relationships to other traditional quality indicators and factors which influence these new indicators forsuccessful meeting of new demands. Therefore some raw milk quality indicators such as concentration of free fatty acids (FFAs) of milk fat and milk freezing point (MFP) were investigated in terms of their changes in dependence on selected practical factors and their relationships to milk hygiene and composition indicators. The model liberation of fatty acids from milk fat was found about value 62.2 % (as average from 1.11 to 1.80 mmol/100g) in the case of real condition simulation. The m
Czech name
Hodnocení kvality mléka ? nové trendy.
Czech description
Pravidelná kontrola mléčných ukazatelů je velmi důležitá pro kvalitu mléčného potravinového řetězce. S rozvojem konzumentských požadavků na kvalitu mléčných výrobků a s vývojem mlékařských analytických metod se zavádí rutinní sledování některých dříve pravidelně nepoužívaných ukazatelů pro kontrolu kvality syrového mléka. Pro úspěšné naplnění nových požadavků je důležité znát vlastnosti těchto ukazatelů, jejich vztahy k jiným tradičním ukazatelům kvality a faktory, které je ovlivňují. Proto byly zkoušeny některé ukazatele kvality syrového mléka jako koncentrace volných mastných kyselin mléčného tuku (FFA) a bod mrznutí mléka (MFP) ve smyslu jejich změn v závislosti na vybraných praktických faktorech a jejich vztazích k ukazatelům hygieny a složení mléka. Modelové uvolňování mastných kyselin z mléčného tuku bylo nalezeno v hodnotě kolem 62,2 % (jako průměr z 1,11 na 1,80 mmol/100g) v případě simulace skutečných podmínek. Maximálně modelově dosažené zvýšení koncentrace FFA bylo 5,77 mmol
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4145" target="_blank" >QF4145: Parametric analysis and multi-criterial evaluation of technological systems of milk cow husbandry and cow keeping without market milk production from the point of view of EU requirements, environmental function improvement and product quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
67-73
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Pohořelice
Event date
Mar 23, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—