All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of breed and individuality on milk fat composition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F12%3A%230000553" target="_blank" >RIV/49608851:_____/12:#0000553 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu

  • Original language description

    Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselinmléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 > 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 < 34,1 %; P<0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 > 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendui vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo. Samková, E. - Špička, J. - Hanuš, O.: Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. I

  • Czech name

    Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu

  • Czech description

    Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselinmléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 > 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 < 34,1 %; P<0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 > 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendui vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo. Samková, E. - Špička, J. - Hanuš, O.: Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. I

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů