Effect of breed and individuality on milk fat composition.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F12%3A43883690" target="_blank" >RIV/60076658:12220/12:43883690 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
Original language description
Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselinmléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendui vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo.
Czech name
Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
Czech description
Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselinmléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendui vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
ISBN
978-80-7375-613-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
102-105
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
29.2.2012
Event date
Feb 29, 2012
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—