All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effects of environmental factors on protein content and composition in buckwheat flour

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005201" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005201 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effects of environmental factors on protein content and composition in buckwheat flour

  • Original language description

    The effects of environmental conditions (year, growing site) on protein compounds in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) were studied. Small-plot experiments with four buckwheat cultivars (tetraploid Emka and diploid Kora, Pyra, and Krupinka) were established in two growing sites in 1999 and 2000. Crude and pure protein content, proportion of protein solubility fractions, SDS-PAGE of protein fractions, and immunoassay of gluten-like proteins were determined in buckwheat flour. The growing site had the most significant effect on variability of crude protein content. On the contrary, pure protein content was most of all affected by year. Apparently a higher occurrence of later developed buckwheat seeds in 1999 harvest (as a consequence of weather abnormalities) could generally cause lower content of pure protein in this year (7.32 %) than in 2000 (9.10 %). Alcohol-soluble protein fraction (prolamins like proteins, PLP), considered as inconvenient for gluten-free diet, was generally f

  • Czech name

    Vlivy pěstitelského prostředí na obsah a složení bílkovin v mouce pohanky

  • Czech description

    V příspěvku byly studovány vlivy podmínek prostředí (ročník, stanoviště) na bílkovinné složky pohanky (Fagopyrum esculentum Moench). V letech 1999 a 2000 byly založeny maloparcelkové pokusy se čtyřmi odrůdami pohanky (tetraploidní Emka a diploidní Kora,Pyra a Krupinka na dvou pěstitelských stanovištích. Po sklizni byly v pohankové mouce analyzovány: obsah hrubých a čistých bílkovin, proporce bílkovinných frakcí dle rozpustnosti, bílkovinné frakce pomocí SDS-PAGE a byly provedeny imunochemické testy naobsah gluten-like proteinů. Pěstitelské stanoviště mělo nejvýznamnější vliv na variabilitu obsahu hrubých bílkovin. Naopak obsah čistého proteinu byl většinou ovlivněn ročníkem. Patrně vyšší výskyt později vyvinutých semen při sklizni v roce 1999 (jako následek abnormalit počasí) obecně mohl tvořit nižší obsah čistého proteinu v tomto roce (7.32 %) než v roce 2000 (9.10 %). Frakce bílkovin rozpustných v alkoholu (prolaminu podobné proteiny, PLP), která je považována za nevhodnou pro glut

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Possibilities of spectra products widening for gluten-free diet at coeliac disease: alternative sources, their testing and using</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Cereal Research Communications

  • ISSN

    0133-3720

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    HU - HUNGARY

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    541-548

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database