The influence of factors for qualitative parameters of silages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005419" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005419 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv
Original language description
Ve čtyřletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží a 200 vzorků jetelotravních siláží. V provozních podmínkách byl zkoumán vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezijednotlivými ukazateli. Na základě zařazení siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. U kukuřičných siláží má na samotnou třídu fermentace největší vliv obsah kyseliny octové, dále pak obsah kyseliny mléčné. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi celkovou třídou a obsahem kyseliny octové byla zjištěna závislost r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny. Z korelačních koeficientů hodnotící jetelotravní siláže je patrné, že největším (zhoršujícím) faktorem na zařazení do celkové třídy jakosti bylo množství
Czech name
Faktory ovlivňující kvalitativní ukazatele silážovaných krmiv
Czech description
Ve čtyřletém období bylo sledováno 349 vzorků kukuřičných siláží a 200 vzorků jetelotravních siláží. V provozních podmínkách byl zkoumán vliv aditiv na kvalitativní zatřídění, posouzeny základní ukazatele kvality a dále byla provedena analýza vztahů mezijednotlivými ukazateli. Na základě zařazení siláží do tříd jakosti lze konstatovat, že aditiva mají pozitivní vliv na fermentační proces a tím i na celkovou kvalitu siláží. U kukuřičných siláží má na samotnou třídu fermentace největší vliv obsah kyseliny octové, dále pak obsah kyseliny mléčné. Na základě hodnocení korelačních koeficientů mezi celkovou třídou a obsahem kyseliny octové byla zjištěna závislost r 0,55 (P<0,05), mezi celkovou třídou a obsahem vlákniny byla zjištěna závislost r 0,48 (P<0,05). Optimální obsah vlákniny u kukuřičných siláží odpovídá hodnotě do 210 g/kg sušiny. Z korelačních koeficientů hodnotící jetelotravní siláže je patrné, že největším (zhoršujícím) faktorem na zařazení do celkové třídy jakosti bylo množství
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Collection of Scientific Papers, Faculty of Agriculture in České Budějovice: Series for Animal Science
ISSN
1212-558X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
129-132
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—