Evaluation of ensilage feeds by choise qantitative indexes.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006164" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006164 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Evaluation of ensilage feeds by choise qantitative indexes.
Original language description
We evaluated the influence of silage additives for quality parameters according to categorization to total classes and fermentation process in working conditions. We have evaluated 109 samples of clover-grass silages in co-operation with Agriculture district laboratory in České Budějovice. It was not dressed 46 samples of clover-grass silages (42,2 %) by silage additives and 67 samples (57,8 %) was dressed from total number of tested clover-grass silages. The share of bacterial-ferment additives was 50,1 % and bacterial additives 49,9 % from total number of used additives. It has been found out positive effect of the silage additives for fermentation class and for total silage quality of silages. This positive effec t has been more considerable at classification to the fermentation classes at clover-grass silages. The high content of crude fibre decreased fermentation results and total silage quality at test clover-grass silages. The greatest (deterioration) influence for clasification
Czech name
Hodnocení konzervovaných krmiv pomocí vybraných kvantitativních indexů
Czech description
Hodnotili jsme vliv silážovacích aditiv na kvalitativní parametry podle zařazení do celkových tříd a fermentačních procesů v provozních podmínkách. Ve spolupráci s Krajskou zemědělskou laboratoří v Českých Budějovicích jsme posuzovali 109 vzorků. 46 vzorků jetelotravní siláže (42,2% z celkového počtu) bylo ošetřeno silážními aditivy, 67 vzorků (57,8%) zůstalo bez ošetření. Aditiva zahrnovala 50,1% bakteriálně-fermentačních aditiv a 49,9% bakteriálních aditiv. Zjistili jsme pozitivní vliv silážních aditiv na fermentační třídu a celkovou silážní kvalitu siláží. Pozitivní vliv byl výraznější při klasifikaci do fermentačních tříd u jetelotravních siláží. Vysoký obsah hrubé vlákniny zhoršoval výsledek fermentace a celkovou kvalitu siláže, což je vyjádřeno korelačním koeficientem r = 0,75 (P < 0,05). Optimální obsah hrubé vlákniny se pohyboval kolem 250 g na kg sušiny. 76,5% jetelotravních siláží v experimentu nedosahovalo optimálního množství vlákniny. Vysoký obsah hrubé vlákniny je závažný
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník príspevkov z medzinárodnej vedeckej konferencie "Dni výživy zvierat", Ráčkova dolina 16-17.6.2005
ISBN
80-8069-530-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
112-115
Publisher name
SPU v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Západné Tatry, Račkova dolina
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—