Factors affecting the composition of milk fat in bulk milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006179" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006179 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.
Original language description
Práce se zabývá hodnocením změn obsahu významných skupin mastných kyselin mléčného tuku v mléce stejných dojnic českého strakatého plemene po uplynutí ročního období a změně krmné dávky. Bylo zjištěno, že došlo ke statisticky významným změnám všech skupin mastných kyselin (SAFA, MUFA, PUFA, USFA). Průměrný obsah nasycených mastných kyselin v obou letech byl 62,63 %, přičemž minimální hodnota byla zjištěna v roce 2003 (58,11 %), maximální v roce 2004 (67,19 %). Minimální obsah všech nenasycených mastnýchkyselin byl zjištěn v roce 2004 (29,17 %), maximální v roce 2003 (38,71 %). Zajímavým poznatkem je potvrzení možnosti regulace obsahu nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které výrazně ovlivňují hodnocení zdravotních účinků mléčného tuku.
Czech name
Faktory ovlivňující složení mléčného tuku v mlékárenské surovině.
Czech description
Práce se zabývá hodnocením změn obsahu významných skupin mastných kyselin mléčného tuku v mléce stejných dojnic českého strakatého plemene po uplynutí ročního období a změně krmné dávky. Bylo zjištěno, že došlo ke statisticky významným změnám všech skupin mastných kyselin (SAFA, MUFA, PUFA, USFA). Průměrný obsah nasycených mastných kyselin v obou letech byl 62,63 %, přičemž minimální hodnota byla zjištěna v roce 2003 (58,11 %), maximální v roce 2004 (67,19 %). Minimální obsah všech nenasycených mastnýchkyselin byl zjištěn v roce 2004 (29,17 %), maximální v roce 2003 (38,71 %). Zajímavým poznatkem je potvrzení možnosti regulace obsahu nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které výrazně ovlivňují hodnocení zdravotních účinků mléčného tuku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Den mléka 2005. Sborník referátů z mezinárodní konference.
ISBN
80-213-1041-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
73-75
Publisher name
ČZS AF, ČZU Katedra chovu skotu a mlékařství, ISV
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Dec 5, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—