Comparison of fatty acids composition of milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006180" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006180 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparison of fatty acids composition of milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle.
Original language description
Differences of milk fat composition from two main milked breeds in the Czech Republic, Czech Pied cattle and Holstein cattle, were observed in two uniform groups, each containing eight cows during May 2003. The groups were stabled together and received the same daily diet. Fatty acids were determined in mean milk samples from the individual cows as their methyl esters using a gas chromatography procedure. The groups of the fatty acids, namely saturated (SAFAs), monounsaturated (MUFAs) and polyunsaturated (PUFAs) ones, were observed together with the individual acids. There was found that milk fat of Czech Pied cattle contained significantly less SAFAs than fat of Holstein cows (60.78 and 63.62 % of total acids; P < 0.05). Determined mean MUFAs contents(27.64 and 25.76 %) and total levels (34.31 and 32.11 %) of the all unsaturated acids (MUFAs and PUFAs) were insignificantly elevated in milk fat of Czech Pied cattle. Contents of the most of the individual fatty acids did not differ con
Czech name
Srovnání zastoupení mastných kyselin v mléce českého strakatého a holštýnského skotu.
Czech description
Rozdílnost složení mléčného tuku dvou hlavních dojených plemen v České republice - českého strakatého a holštýnského skotu byla sledována ve dvou osmičlenných vyrovnaných skupinách společně ustájených a krmených stejnou krmnou dávkou. Mastné kyseliny byly stanoveny metodou plynové chromatografie jako methylestery v průměrných vzorcích mléka odebraných od jednotlivých dojnic. Kromě jednotlivých mastných kyselin bylo sledováno i zastoupení skupin mastných kyselin, tj. skupin nasycených (SAFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) mastných kyselin. Bylo zjištěno, že mléčný tuk u dojnic českého strakatého plemene má v průměru průkazně nižší obsah SAFA (60.78, resp. 63.62 %; P < 0.05) než mléčný tuk holštýnských dojnic. Zjištěný průměrný obsahMUFA (27.64, resp. 25.76 %) a celkový obsah všech nenasycených mastných kyselin (MUFA a PUFA) - 34.31, resp. 32.11 % byl ve skupině dojnic českého strakatého skotu neprůkazně vyšší. Zjištěné obsahy většiny jednotlivých kyselin se mezi ple
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
122-128
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—