All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of fatty acids composition of milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F05%3A00006180" target="_blank" >RIV/60076658:12220/05:00006180 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Comparison of fatty acids composition of milk fat of Czech Pied cattle and Holstein cattle.

  • Original language description

    Differences of milk fat composition from two main milked breeds in the Czech Republic, Czech Pied cattle and Holstein cattle, were observed in two uniform groups, each containing eight cows during May 2003. The groups were stabled together and received the same daily diet. Fatty acids were determined in mean milk samples from the individual cows as their methyl esters using a gas chromatography procedure. The groups of the fatty acids, namely saturated (SAFAs), monounsaturated (MUFAs) and polyunsaturated (PUFAs) ones, were observed together with the individual acids. There was found that milk fat of Czech Pied cattle contained significantly less SAFAs than fat of Holstein cows (60.78 and 63.62 % of total acids; P < 0.05). Determined mean MUFAs contents(27.64 and 25.76 %) and total levels (34.31 and 32.11 %) of the all unsaturated acids (MUFAs and PUFAs) were insignificantly elevated in milk fat of Czech Pied cattle. Contents of the most of the individual fatty acids did not differ con

  • Czech name

    Srovnání zastoupení mastných kyselin v mléce českého strakatého a holštýnského skotu.

  • Czech description

    Rozdílnost složení mléčného tuku dvou hlavních dojených plemen v České republice - českého strakatého a holštýnského skotu byla sledována ve dvou osmičlenných vyrovnaných skupinách společně ustájených a krmených stejnou krmnou dávkou. Mastné kyseliny byly stanoveny metodou plynové chromatografie jako methylestery v průměrných vzorcích mléka odebraných od jednotlivých dojnic. Kromě jednotlivých mastných kyselin bylo sledováno i zastoupení skupin mastných kyselin, tj. skupin nasycených (SAFA), mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) mastných kyselin. Bylo zjištěno, že mléčný tuk u dojnic českého strakatého plemene má v průměru průkazně nižší obsah SAFA (60.78, resp. 63.62 %; P < 0.05) než mléčný tuk holštýnských dojnic. Zjištěný průměrný obsahMUFA (27.64, resp. 25.76 %) a celkový obsah všech nenasycených mastných kyselin (MUFA a PUFA) - 34.31, resp. 32.11 % byl ve skupině dojnic českého strakatého skotu neprůkazně vyšší. Zjištěné obsahy většiny jednotlivých kyselin se mezi ple

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    50

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    122-128

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database