Content and Quality of Protein in Proso Millet (Panicum miliaceum L.) Varieties.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007275" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007275 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Content and Quality of Protein in Proso Millet (Panicum miliaceum L.) Varieties.
Original language description
Proso millet belongs to the oldest cereals that human is using. Eight varieties of proso millet were cultivated in Ceske Budejovice from1998 to 2000 and Cerveny Dvur from 1999 to 2000. The crude protein content was determined according to Kjeldahla method and amino acid content was determined chromatographically after acid and oxidative acid hydrolysis. Although the protein content of proso (11.6% of dry matter) was similar to wheat, the grain of proso was significant richer in essential amino acids (leucine, isoleucine, methionine) then wheat. Hence, the protein quality of proso (Essential Amino Acid Index) was higher (51%) compared to wheat. The proso grain contained about 3.3 g kg−1 of the limiting amino acid-lysine. Significant differences inprotein and its quality were found among the evaluated proso varieties. The varieties Toldanskoe and Lipetskoe were the most different from the others in protein and amino acid content and Amino Acid Score of individual acids. They had t
Czech name
Obsah a kvalita bílkovin v odrůdách prosa setého (Panicum miliaceum L.)
Czech description
Proso seté patří k nejstarším obilovinám, které člověk využívá. Osm odrůd prosa setého bylo pěstováno v Českých Budějovicích v letech 1998 - 2000 a v Červeném Dvoře 1999 - 2000. Obsah hrubých bílkovin byl stanoven podle Kjeldahla a obsah aminokyselin chromatograficky po kyselé a oxidativní hydrolýze. Ačkoliv vyl obsah bílkovin v prosu (11.6% v sušine) podobný pšenici, zrno prosa bylo významně bohatší na esenciální aminokyseliny (leucin, isoleucin, metionin) než pšenice. Proto také kvalita bílkovin prosa(Essential Amino Acid Index) byla v porovnání s pšenicí setou vyšší (51%). Zrno prosa obsahuje kolem 3.3 g kg−1 limitující aminokyseliny lyzinu. Mezi hodnocenými odrůdami prosa byly nalezeny významné rozdíly v obsahu bílkovin a jejich kvalitě. Odrůdy Toldanskoe a Lipetskoe byl nejvíce odlišné od ostatních jak v obsahu bílkovin, obsahu jednotlivých aminokyselin i aminokyselinovém skóre jednotlivých kyselin. Tyto dvě odrůdy měly nejnižší obsah i kvalitu bílkovin. Semena těchto odrůd
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION
ISSN
0921-9668
e-ISSN
—
Volume of the periodical
61
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS
Number of pages
5
Pages from-to
45-49
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—