The offer of lactose-free dairy products and the knowledge of general public about lactose intolerance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901671" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901671 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2020/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci
Original language description
Řešením laktózové intolerance, jedné z nejčastějších metabolických poruch, je bezlaktózová dieta. Nabídku bezlaktózových mléčných výrobků na našem trhu, zahrnující prakticky všechny mléčné výrobky od jogurtů po sýry, lze hodnotit velmi příznivě. Dotazníkovým šetřením byla prověřována informovanost respondentů z řad široké veřejnosti (n=306) o problematice laktózové intolerance. Ačkoliv většina respondentů (79 %) pojem laktózová intolerance znala, někteří jej zaměňovali s alergií na mléčné bílkoviny. I když byl při posouzení nabídky na tuzemském trhu zjištěn velmi široký výběr výrobků, pouze 23 % respondentů označilo současnou nabídku za dostatečnou.
Czech name
Nabídka bezlaktózových mléčných výrobků a informovanost veřejnosti o laktózové intoleranci
Czech description
Řešením laktózové intolerance, jedné z nejčastějších metabolických poruch, je bezlaktózová dieta. Nabídku bezlaktózových mléčných výrobků na našem trhu, zahrnující prakticky všechny mléčné výrobky od jogurtů po sýry, lze hodnotit velmi příznivě. Dotazníkovým šetřením byla prověřována informovanost respondentů z řad široké veřejnosti (n=306) o problematice laktózové intolerance. Ačkoliv většina respondentů (79 %) pojem laktózová intolerance znala, někteří jej zaměňovali s alergií na mléčné bílkoviny. I když byl při posouzení nabídky na tuzemském trhu zjištěn velmi široký výběr výrobků, pouze 23 % respondentů označilo současnou nabídku za dostatečnou.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
75
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
118-122
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—