The flaxseed products in dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908983" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908983 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkty lněných semen v mléčných výrobcích
Original language description
Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.
Czech name
Produkty lněných semen v mléčných výrobcích
Czech description
Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník L. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-996-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
11
Pages from-to
318-328
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
5.–7. 3. 2024
Event date
Mar 5, 2024
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—