All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The flaxseed products in dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F24%3A43908983" target="_blank" >RIV/60076658:12220/24:43908983 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0318" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0318</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkty lněných semen v mléčných výrobcích

  • Original language description

    Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.

  • Czech name

    Produkty lněných semen v mléčných výrobcích

  • Czech description

    Zájem spotřebitelů o své zdraví a poptávka po kvalitních, nutričně prospěšných potravinách neustále roste. Z těchto důvodů je pozornost výzkumu stále častěji zaměřena na funkční potraviny či potraviny obohacované o zdravotně prospěšné složky. Pro takové obohacování jsou vhodné i mléčné produkty, do kterých lze přidat vybrané produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, obiloviny, olejnatá semena aj.). Rostlinné produkty poskytnou spotřebitelům nutričně cenné složky, které se běžně v mléčných výrobcích nevyskytují nebo jen v omezené míře (vláknina, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy či minerální látky). Přídavek jakékoliv obohacující látky má vliv nejen na nutriční vlastnosti, ale může ovlivnit i zpracování výsledného produktu, jeho technologické a senzorické vlastnosti, a následně i přijatelnost konzumenty. Příspěvek se zaměřuje na význam mléka a olejnatých semen, obohacování vybraných mléčných produktů produkty z lněného semene, uvádí výhody a nevýhody včetně senzorické přijatelnosti konzumenty.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910302" target="_blank" >QK1910302: Processing of waste products obtained during oil extraction from oil crop seeds on new commodities with nutritional and health benefits</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník L. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-996-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    11

  • Pages from-to

    318-328

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    5.–7. 3. 2024

  • Event date

    Mar 5, 2024

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article