All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F06%3A00006943" target="_blank" >RIV/60076658:12610/06:00006943 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)

  • Original language description

    The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines weredetermined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines(putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01)in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout

  • Czech name

    Dynamika biogeních aminu ve svalové tkáni kapra (Cyprinus carpio)

  • Czech description

    Byl studován účinek různých skladovacích teplot (3 # 2°C; 24 # 1°C a -18 # 1°C) na formaci bio-geních aminů v svalové tkni čtyř hybridních linií kapra (Cyprinus carpio) s ohledem na mikrobiální znečištění. Biogení aminy byly stanoveny fluorescenčním detekcí HPLC založeném na pre-sloupci dansylchloridové deprivatizace. Studované mikrobiologické parametry zahrnuly celkový počet bakterií, coli bakterie a psychrotropní bakterie. Koncentrace biogeních aminů (putrescine, kadaverin, spermidine, spermin, tyramin, histamin a tryptamine) stanovené ve svalové tkáni kříženců hybridních linií se měnila v závislosti na teplotě a době skladování. Všichni čtyři linie ukázaly významné zvýšení (< 0.01) koncentrace putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu a tyraminupři 7-denním uskladnění při 3 # 2°C (střední hodnoty 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 a 26.2 # 4.7 mg./kg). Žádný histamin nebyl objevený během doby uskladnění. Zdraví škodlivá úroveň histaminu byla prokázána u vzorků uloženýc

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    51

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    262-270

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database