The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F06%3A00006943" target="_blank" >RIV/60076658:12610/06:00006943 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
Original language description
The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines weredetermined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines(putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01)in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout
Czech name
Dynamika biogeních aminu ve svalové tkáni kapra (Cyprinus carpio)
Czech description
Byl studován účinek různých skladovacích teplot (3 # 2°C; 24 # 1°C a -18 # 1°C) na formaci bio-geních aminů v svalové tkni čtyř hybridních linií kapra (Cyprinus carpio) s ohledem na mikrobiální znečištění. Biogení aminy byly stanoveny fluorescenčním detekcí HPLC založeném na pre-sloupci dansylchloridové deprivatizace. Studované mikrobiologické parametry zahrnuly celkový počet bakterií, coli bakterie a psychrotropní bakterie. Koncentrace biogeních aminů (putrescine, kadaverin, spermidine, spermin, tyramin, histamin a tryptamine) stanovené ve svalové tkáni kříženců hybridních linií se měnila v závislosti na teplotě a době skladování. Všichni čtyři linie ukázaly významné zvýšení (< 0.01) koncentrace putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu a tyraminupři 7-denním uskladnění při 3 # 2°C (střední hodnoty 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 a 26.2 # 4.7 mg./kg). Žádný histamin nebyl objevený během doby uskladnění. Zdraví škodlivá úroveň histaminu byla prokázána u vzorků uloženýc
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
262-270
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—