All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000957 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).

  • Original language description

    The effect of differing storage temperatures (3 +/- 2 °C; 24 +/- 1 °C and -18 +/- 1 °C) on formation of biogenic amines in muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The microbiological parameters studied included total plate count, coliform bacteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (p &#61500;0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7 day storage at 3 +/- 2 °C (mean values 9.7 &#61617; 9.5, 3.4 &#61617; 4.2, 10.1 &#61617; 13.4, 6.3 &#61617; 2.1 and 26.2 &#61617; 4.7 mg.kg

  • Czech name

    Dynamika tvorby biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio).

  • Czech description

    Byl sledován vliv různých skladovacích teplot (3 +/- 2 °C; 24 °C a -18 +/- 1 °C) na tvorbu biogenních aminů ve svalovině čtyř hybridních linií kapra obecného (Cyprinus carpio) vzhledem k mikrobiální kontaminaci. Pro stanovení vybraných biogenních aminů (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin, tyramin, histamin a tryptamin) byla zavedena HPLC metoda s fluorescenční detekcí zahrnující předkolonovou derivatizaci dansylchloridem. Sledované mikrobiologické parametry představovaly celkové počty mikroorganismů, koliformní a psychrotrofní bakterie. Biogenní aminy byly ve svalovině hybridů jednotlivých linií zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na teplotě a době skladování. Mezi jednotlivými hybridními liniemi kapra obecného nebyly u žádného ze sledovaných parametrů při jednotlivých skladovacích teplotách zaznamenány statisticky významné rozdíly. Se zvyšujícím se počtem mikroorganismů nejlépe korelovaly hladiny putrescinu a kadaverinu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    51

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    262-270

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database