The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000957 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).
Original language description
The effect of differing storage temperatures (3 +/- 2 °C; 24 +/- 1 °C and -18 +/- 1 °C) on formation of biogenic amines in muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The microbiological parameters studied included total plate count, coliform bacteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (p 0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7 day storage at 3 +/- 2 °C (mean values 9.7  9.5, 3.4  4.2, 10.1  13.4, 6.3  2.1 and 26.2  4.7 mg.kg
Czech name
Dynamika tvorby biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio).
Czech description
Byl sledován vliv různých skladovacích teplot (3 +/- 2 °C; 24 °C a -18 +/- 1 °C) na tvorbu biogenních aminů ve svalovině čtyř hybridních linií kapra obecného (Cyprinus carpio) vzhledem k mikrobiální kontaminaci. Pro stanovení vybraných biogenních aminů (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin, tyramin, histamin a tryptamin) byla zavedena HPLC metoda s fluorescenční detekcí zahrnující předkolonovou derivatizaci dansylchloridem. Sledované mikrobiologické parametry představovaly celkové počty mikroorganismů, koliformní a psychrotrofní bakterie. Biogenní aminy byly ve svalovině hybridů jednotlivých linií zjištěny v různých koncentracích, v závislosti na teplotě a době skladování. Mezi jednotlivými hybridními liniemi kapra obecného nebyly u žádného ze sledovaných parametrů při jednotlivých skladovacích teplotách zaznamenány statisticky významné rozdíly. Se zvyšujícím se počtem mikroorganismů nejlépe korelovaly hladiny putrescinu a kadaverinu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
262-270
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—