All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000206" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000206 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách

  • Original language description

    V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislostina době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.

  • Czech name

    Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách

  • Czech description

    V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislostina době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2004

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    257-260

  • Publisher name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Place of publication

    PRAHA

  • Event location

    Skalský dvůr

  • Event date

    May 24, 2004

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article