All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Importance of fatty acids in broodstock diets with emphasis on Arctic char (Salvelinus alpinus) eggs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F07%3A00007956" target="_blank" >RIV/60076658:12610/07:00007956 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Importance of fatty acids in broodstock diets with emphasis on Arctic char (Salvelinus alpinus) eggs

  • Original language description

    The importance of long-chain polyunsaturated fatty acids, especially the eicosanoid precursors, is addressed in this paper. It has been generally recognized that eicosapentaenoic (EPA, 20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) are of significant importance in fish reproduction while arachidonic acid (AA, 20:4n-6) has often been overlooked. The ratio between C20 fatty acids EPA and AA might be important for many physiological functions depending on the species evolution and its requirements. Arctic char (Salvelinus alpinus) has a much more pronounced freshwater history and therefore different fatty acid requirements than the other commonly farmed salmonids such as salmon (Salmo salar), brown trout (Salmo trutta) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Therefore there is reason to formulate a feed that is more suitable for farming of this freshwater species. In this study, freshwater wild-origin char eggs were compared to farmed eggs of char. The ratio n-3/n-6 of total phospholip

  • Czech name

    Důležitost mastných kyselin v krmivu generačních ryb sivena alpského (Salvelinus alpinus) na kvalitu jiker

  • Czech description

    Význam dlouhého řetězce vícenenasycených mastných kyselin, obzvláště předchůdce eikosanu, je popsán v této práci. Je všeobecně uznáváno, že kyselina eicosapentaenoic (EPA, 20:5n-3) a kyselina docosahexaenoic (DHA, 22:6n-3) má významný vliv na reprodukciryb, zatímco kyselina arachidonická (AA, 20:4n-6) bývá často opomíjena. Vztah mezi C20 mastné kyseliny EPA a AA může být důležitý pro mnoho fyziologických funkcí závislých na druhu evoluce a jejich požadavcích. Siven alpský (Salvelinus alpinus) má více vyhraněnou sladkovodní anamnézu a tudíž jiné požadavky na mastnou kyselinu než jiné běžně chované lososovité ryby jako losos (Salmo salar), pstruh obecný (Salmo trutta) a pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss). Proto je důležité navrhnou krmivo, které je vhodnější pro chov těchto sladkovodních druhů. V této studii byly porovnané jikry od původní sladkovodní divoké populace sivena s jikrami pocházející od chované populace sivena. Ukazatel n-3/n-6 s hodnotami 3.5 versus 13.5 celkových fosfolip

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GL - Fishery

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Aquaculture International

  • ISSN

    0967-6120

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    15

  • Issue of the periodical within the volume

    3-4

  • Country of publishing house

    NL - THE KINGDOM OF THE NETHERLANDS

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    305-311

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database