Effect of dehydration and thermal characteristics of potato pollen and explants on their vitality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/22:10175374
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.
Original language description
Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.
Czech name
Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.
Czech description
Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
31-37
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—