All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of dehydration and thermal characteristics of potato pollen and explants on their vitality

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027006:_____/22:10175374

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.

  • Original language description

    Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.

  • Czech name

    Vliv dehydratace a termických charakteristik pylu a explantátů bramboru na jejich vitalitu.

  • Czech description

    Cílem této práce bylo zjistit vliv dehydratace na termické vlastnosti pylu a explantátů bramboru a jejich vitalitu. Termická analýza byla použita pro stanovení teploty tání (Tm), podílu (%) krystalické vody v čerstvé hmotě vzorků a teploty skleného přechodu (Tg). U vzorků pylu bylo zjištěno, že vysoká dehydratace vedla k absenci exotermických i endotermických efektů, posunu teploty skelného přechodu do vysokých teplot (39 - 45 oC) a k silnému poklesu vitality pylu. U explantátů byla jejich životnost a regenerační schopnost po kryoprezervaci ovlivněna genotypem, významně zvýšena při otužování rostlin osmotickým stresem a závisela na době dehydratace pomocí modifikovaného kryoprotektivního roztoku PVS3. Optimální doba dehydratace (60 minut) vedla k významnému poklesu obsahu volné vody na 0,3 - 5 %, přičemž další dehydratace, která eliminovala přítomnost volné vody, vedla k poklesu vitality explantátů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    70

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    31-37

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database