Realisation of potato production - problems and balance of the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000031" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Realizace produkce brambor – problémy a bilance ČR
Original language description
Odborný článek v časopise ÚRODA, LXXI., 10, 48 – 50. ISSN 0139-6013. Bilance bohužel ukazuje velkou závislost ČR na dovozu konzumních brambor jak ve slupce, tak ve výrobcích; prohlubuje se i negativní bilance u sadbových brambor. To všechno samozřejmě přispívá k naší nízké soběstačnosti, která se u brambor jako komodity pohybuje na průměrné úrovni 65,5 %, u konzumních brambor 56,5 %. U ostatních (pozdních) konzumních brambor se každoročně snižuje pěstitelská plocha, u sadbových brambor se situace stabilizovala. U brambor pro výrobu škrobu plocha rovněž postupně klesá, škrobnatost se meziročně velmi liší podle průběhu povětrnosti v jednotlivých letech. Díky podpoře vázané na produkci brambor pro výrobu škrobu se tento užitkový směr jeví jako perspektivní a nejstabilnější. Spotřeba brambor jako základní potraviny se pohybuje v rozmezí 65 až 70 kg na osobu a rok s tím, že se zvyšuje podíl brambor ve výrobcích a polotovarech a méně brambor je konzumováno klasicky ve slupce. Na straně producenta (výrobce) brambor budou vždy základní podmínkou úspěchu mít pevné a stálé dodavatelsko – odběratelské vztahy se zpracovateli, obchodníky. Další možností bude prodej „ze dvora“, na farmářských trzích a podobných akcích. Samozřejmostí by měla být preference českých brambor a výrobků z nich.
Czech name
Realizace produkce brambor – problémy a bilance ČR
Czech description
Odborný článek v časopise ÚRODA, LXXI., 10, 48 – 50. ISSN 0139-6013. Bilance bohužel ukazuje velkou závislost ČR na dovozu konzumních brambor jak ve slupce, tak ve výrobcích; prohlubuje se i negativní bilance u sadbových brambor. To všechno samozřejmě přispívá k naší nízké soběstačnosti, která se u brambor jako komodity pohybuje na průměrné úrovni 65,5 %, u konzumních brambor 56,5 %. U ostatních (pozdních) konzumních brambor se každoročně snižuje pěstitelská plocha, u sadbových brambor se situace stabilizovala. U brambor pro výrobu škrobu plocha rovněž postupně klesá, škrobnatost se meziročně velmi liší podle průběhu povětrnosti v jednotlivých letech. Díky podpoře vázané na produkci brambor pro výrobu škrobu se tento užitkový směr jeví jako perspektivní a nejstabilnější. Spotřeba brambor jako základní potraviny se pohybuje v rozmezí 65 až 70 kg na osobu a rok s tím, že se zvyšuje podíl brambor ve výrobcích a polotovarech a méně brambor je konzumováno klasicky ve slupce. Na straně producenta (výrobce) brambor budou vždy základní podmínkou úspěchu mít pevné a stálé dodavatelsko – odběratelské vztahy se zpracovateli, obchodníky. Další možností bude prodej „ze dvora“, na farmářských trzích a podobných akcích. Samozřejmostí by měla být preference českých brambor a výrobků z nich.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů