Characterizing a Czech?Type Beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F04%3A%230000438" target="_blank" >RIV/60193697:_____/04:#0000438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Characterizing a Czech?Type Beer
Original language description
The goal of project was to characterize the co?called Czech?type beer and determining the technological factors that have the greatest influence on this type of beer. The aim was to describe the main Czech brands of beer using the most advanced analytical, sensory and statistical methods. We also searched for difference between Czech beers as a whole and foreign beers (lager or Pils type). Selected Czech and foreign beers were put through a complex analysis and sensory assessment. The analytical-statistical model, which helps in a thorough characterization of similarities and differences between various beers, was improved and extended. The results were processed using mathematical?statistical methods (dispersion analysis, factor analysis, cluster analysis, classification trees, etc.). Later the project aimed at evaluating some technological parameters - the influence of malt, the brewing process and fermentation methods - which mostly contribute to the character of both groups of beer
Czech name
Charakterizace piva českého typu
Czech description
Cílem úkolu bylo exaktně charakterizovat tzv. pivo českého typu a určit technologické faktory, které mají na tento typ piva největší vliv. Záměrem bylo exaktně popsat pomocí nejmodernějších analytických, senzorických a statistických metod hlavní představitele českých piv. Dále byly hledány rozdíly mezi českými pivy uvažovanými jako celek a pivy zahraničními (typu ležák nebo Pils). Vybraná tuzemská a zahraniční piva byla podrobena komplexnímu analytickému rozboru a senzorickému posouzení. Byl zdokonalena doplněn analyticko-statistický model umožňující důkladněji charakterizovat vzájemnou podobnost nebo naopak rozdílnost různých piv. Výsledky byly zpracovány pomocí matematickostatistických metod (analýza rozptylu, faktorová analýza, shluková analýza, klasifikační stromy aj.). Dále byla pozornost zaměřena na posouzení vlivu některých technologických parametrů. Byl studován vliv použitého sladu, varního postupu a způsobu kvašení na analytické a senzorické vlastnosti piva.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
50
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
3-11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—