All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer

  • Original language description

    Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.

  • Czech name

    Vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu

  • Czech description

    Modelově zkoumán vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu. Fytoestrogeny stanoveny vypracovanou metodou pomocí HPLC-MS. Běžně používané technologie kvašení a zrání piva (dvoufázové technologie spilka-sklep,CKT-sklep, jednofázové kvašení v CKT) jsou z hlediska ztrát fytoestrogenů mezi mladinou a pivem srovnatelné. Nezjistily se prakticky významné rozdíly v účinku hlavních filtračních materiálů, křemeliny a filtračních desek na bázi celulózy, na obsah fytoestrogenů ve filtrátu. Pasterace neovlivňuje obsah fytoestrogenů v pivu. Pro koloidní stabilizaci piva je z hlediska zachování obsahu fytoestrogenů použitelný stabilizační zásah sorbentem bílkovin. Stabilizace sorbentem polyfenolů nebo kombinací obou typůsorbentů je nevhodná z důvodu vysokých ztrát fytoestrogenů, které činily zhruba 25 až 35 % oproti nestabilizovanému pivu. Ztráty fytoestrogenů mezi mladinou a pivem jsou značné. Úbytek sumy sledovaných markerů fytoestrogenů činil přibližn

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: The development of manufacturing technology of low alcoholic beer rich in phytoestrogens content and with a favorable effect on women's health.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    51

  • Issue of the periodical within the volume

    7-8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    240-247

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database