Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/60193697:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer
Original language description
Effect of technology of fermentation, filtration and colloidal stabilization on phytoestrogen content in beer examined in model brewing and fermentation process. Phytoestrogens assessed by method using HPLC-MS. Commonly used technologies of fermentationand beer maturation were comparable in terms of phytoestrogen losses between wort and beer. No significant differences in effect of used filtration materials on phytoestrogens in filtrate detected. Pasteurization does not affect phytoestrogen content inbeer. Stabilization treatment with a sorbent of proteins is applicable for colloidal stabilization and for phytoestrogen kontent. Stabilization with polyphenols sorbent or combination of both types of sorbents is not suitable due to high phytoestrogen losses (25 to 35 % in comparison to non-stabilized beer). Phytoestrogen losses between wort and beer are substantial. Decrease of mentioned markers of phytoestrogens was 45 to 60 %.
Czech name
Vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu
Czech description
Modelově zkoumán vliv technologie kvašení, filtrace a koloidní stabilizace na obsah fytoestrogenů v pivu. Fytoestrogeny stanoveny vypracovanou metodou pomocí HPLC-MS. Běžně používané technologie kvašení a zrání piva (dvoufázové technologie spilka-sklep,CKT-sklep, jednofázové kvašení v CKT) jsou z hlediska ztrát fytoestrogenů mezi mladinou a pivem srovnatelné. Nezjistily se prakticky významné rozdíly v účinku hlavních filtračních materiálů, křemeliny a filtračních desek na bázi celulózy, na obsah fytoestrogenů ve filtrátu. Pasterace neovlivňuje obsah fytoestrogenů v pivu. Pro koloidní stabilizaci piva je z hlediska zachování obsahu fytoestrogenů použitelný stabilizační zásah sorbentem bílkovin. Stabilizace sorbentem polyfenolů nebo kombinací obou typůsorbentů je nevhodná z důvodu vysokých ztrát fytoestrogenů, které činily zhruba 25 až 35 % oproti nestabilizovanému pivu. Ztráty fytoestrogenů mezi mladinou a pivem jsou značné. Úbytek sumy sledovaných markerů fytoestrogenů činil přibližn
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: The development of manufacturing technology of low alcoholic beer rich in phytoestrogens content and with a favorable effect on women's health.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
240-247
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—