Influence of brewing raw materials and brewing technology on phytoestrogens content in beer
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F07%3A%230000420" target="_blank" >RIV/60193697:_____/07:#0000420 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Influence of brewing raw materials and brewing technology on phytoestrogens content in beer
Original language description
Phytoestrogens in different malting barley and hop varieties was investigated. An effect of brewing technology on phytoestrogens content in beer was examined. Significant differences among barley as well as hop varieties were detected. Mashing procedure,hopping technology, fermentation and beer colloidal stabilization have significant impact on phytoestrogens content in beer. There were developed manufacturing technology of low-alcohol pale table beer rich in phytoestrogens based on brewing raw materials selection and optimization of beer brewing process. Results of clinical-laboratory prospective medicinal study proved that this beer evidently reduced acute climacteric symptoms of women.
Czech name
Vliv pivovarských surovin a pivovarské technologie na obsah fytoestrogenů v pivu
Czech description
Byl studován obsah fytoestrogenů v různých odrůdách ječmene a chmele. Byl zkoumán vliv pivovarské technologie na obsah fytoestrogenů v pivu. Byly zjištěny významné rozdíly jak mezi odrůdami ječmene, tak chmele. Byl zjištěn významný vliv technologie rmutování, chmelení, kvašení a koloidní stabilizace piva na obsah fytoestrogenů v pivu. Byla vypracována technologie výroby lehkého světlého piva se sníženým obsahem alkoholu založená na výběru pivovarských surovin a optimalizaci procesu výroby piva. Výsledkyklinicko-laboratorní prospektivní medicínské studie prokázaly, že toto pivo průkazně snižuje u žen akutní klimakterické symptomy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3299" target="_blank" >QF3299: The development of manufacturing technology of low alcoholic beer rich in phytoestrogens content and with a favorable effect on women's health.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proceedings of the 31th EBC Congress
ISBN
978-90-70143-24-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
1199-1206
Publisher name
Fachverlag Hans Carl
Place of publication
Nürnberg
Event location
Venice
Event date
May 6, 2007
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—